Terug in de tijd – woonstijl jaren 50

Midcentury modern & Hollywood Regency

Woonstijlen hebben door de jaren heen flinke ontwikkelen doorgemaakt, van uitbundige tot minimalistische woonstijlen. Wat hebben wij nog overgehouden van deze verschillende stijlen, en hoe passen wij deze nu toe? Eén ding is zeker; ons interieur is een smeltkroes geworden van vroegere stijlen.

Komend jaar bestaat Löwik slapen en wonen 90 jaar. In plaats van stil te staan gaan we terug in de tijd. Een korte les geschiedenis op het gebied van wonen en interieur. Eerder hebben wij al meer verteld over de de trends van 2023.

Nu kijken we terug naar de woonstijlen van vroeger, welke klassiekers zijn gebleven of komen weer terug? In de zoektocht naar de geschiedenis van ons interieur zien we veel nieuwe woonstijlen. Ook worden oude trends in een nieuw jasje gestoken. Van banken en fauteuils in luxe materialen tot industriële tafels en kasten.

Van de Roaring Twenties tot het huis van de toekomst. We starten onze zoektocht honderd jaar terug in de tijd. Lees ook de inspiratieblog over het Modernisme uit de jaren dertig. Deze keer gaan we verder naar de jaren vijftig. Welke invloed hadden de tweede wereldoorlog en de wederopbouw op de woonstijl jaren 50?

De wederopbouw

Tijdens de late jaren 40 en begin jaren 50 stond alles volledig in het teken van de wederopbouw. In de jaren na de tweede wereldoorlog was er veel behoefte aan nieuwe, moderne ontdekkingen. De wereld stond in het teken van vernieuwing en welvaart. De jaren vijftig zijn het begin van een nieuwe tijd. De blikken zijn gericht op de toekomst en vernieuwing.

Na de oorlog moest er veel gebouwd worden. Er werd meer waarde gehecht aan kwantiteit dan kwaliteit. Iedere centimeter werd benut. De huizen oogden wat sober, maar waren wel erg efficiënt. Ook in het jaren 50 interieur wilde we laten zien dat het voorspoedig ging. In deze jaren zagen we een splitsing in stijlen. Het uitbundige Hollywood Regency en het ingetogener, maar sfeervolle Midcentury Modern.

Midcentury Modern

Deze woonstijl is wellicht het meest tijdloze van allemaal. Ook vandaag de dag is Midcentury Modern nog steeds een erg populaire woonstijl. Het Midcentury Modern vloeit voort uit het Modernisme. We zien hierin veel gelijkenissen.

De kenmerken van deze stijl zijn iconische tijdloze vintage meubels met zuivere lijnen. We zien hier meubels op hoge schuine poten die een combinatie vormen tussen comfortabel, functioneel en esthetiek. Ook organische vormen begonnen een opmars te maken binnen deze woonstijl.

Qua kleur gebruik zien we veel licht blauw, zacht groen, en pasteltinten in combinatie met roest en donker hout. Ook de materialen zorgen voor ruimte en openheid, naast hout zijn kunststof, riet en glas populair binnen deze interieurstijl.

In de loop naar de jaren 60 zien we naast retro meubels ook steeds meer grafische prints terugkomen. Vooral in vloerkleden zijn ze erg populair. We zien hier een voorloper op de jaren 60 Retro woonstijl.   

Midcentury modern in een nieuw jasje

Dit jaar is het Midcentury Modern interieur is een nieuw jasje gestoken met de woonstijl Sustaunable Hedonism. Waar Sustainable Hedonism geïnspireerd is op een Scandinavische woonstijl lijkt deze eigenlijk veel meer op de Midcentury Modern stijl. Sustainable hedonism draait om ontspannen, genieten, natuurlijke luxe, rust, verwennen, opgeruimd, helder en wellness. 

Waar Midcentury Modern vooral contrasteerde tussen donker hout en lichte tinten zien we bij Sustainable Hedonism vooral veel licht hout en pasteltinten terug. Met de combinatie van Scandinavisch en vintage design zit je altijd goed.

Past het Midcentury Modern helemaal bij jou? Neem dan een kijkje bij de woonstijl Sustainable Hedonism. We zien in deze stijl veel invloeden uit het Midcentury Modern terug.

Hollywood Regency

De Hollywood Regency stijl brengt ons dichtbij de luxe van de Great Gatsby. Hollywood Regency zit vol met glanzende afwerkingen en metaal. Met een mix van Midcentrury Modern en Art Deco. De stijl is erg smaakgevoelig, maar toch ook heel tijdloos. Hollywood Regency is een betoverende interieurstijl die terug gaat naar een bijzondere tijd. Het is dramatisch en sensueel, een tikkeltje provocerend. De stijl is precies zoals deze klinkt: glamour en luxe in zijn totaliteit.

Kenmerken van Hollywood Regency

Hollywood Regency heeft in de basis een klassieke stijl met flamboyante uitspattingen. Het bevat veel decoratieve details welke creatieve expressie mogelijk maakt. Het lijnwerk is eenvoudig en strak, maar ze hebben een luxe afwerking. Ze zijn vooral gericht op het creëren van comfort en sensualiteit.

Het kleurgebruik is ook simpel. Neutrale kleuren vormen vaak de basis. Dit aangevuld met twee of maximaal 3 andere complementaire kleuren. Tijdloze kleuren zoals zwart, wit en grijs met een metallic afwerking creëren al snel een glamoureuze setting. Op de muren werd steeds vaker gebruik van behang met flamboyante en botanische prints.

Details spelen een grote rol. Meubelstukken hebben bij Hollywood Regency strakke, elegante lijnen en heldere oppervlakken. De glanzende, verfijnde afwerking zorgt voor het contrast. Meubels moeten niet alleen praktisch zijn, maar ze moeten er ook glamoureus uitzien. Er werd veel gebruik gemaakt van luxe materialen zoals gelakt hout, marmer, zijde, satijn, leer en fluweel.

Hollywood Regency toepassen in je interieur

Of je nu gaat voor overdaad of details, Hollywood Regency is zeker terug van weggeweest. We zien de afgelopen jaren al steeds meer invloeden terugkomen in ons interieur.Zo uitbundig als de stijl was in de jaren 50 zien we tegenwoordig niet meer. Toch heeft deze stijl zijn sporen nagelaten. Ook nu zien we weer flamboyante prints als toevoeging in ons interieur. Of dat nu gaat om behang of accessoires. Ook zien we veel luxe details terug komen, zoals marmer en goud.

In de stijl Quiet Glamour zien we een afgezwakte versie. Hoewel er wel gebruikt wordt gemaakt van luxe materialen als marmer, fluweel en goud. Het grote verschil is dat in de Hollywood Regency overdaad het sleutelwoord was. Met name de overdaad aan glimmende details is een groot verschil. Tegenwoordig is dit een stukje minder en vooral terug te zien in keuze voor accessoires.

Andere details om toe te voegen aan je interieur kan door het gebruik van flora en fauna. Dit kan doormiddel van behang, maar ook in accessoires zoals lampen en kandelaren. Lampen en kandelaren in vorm van dieren, veren en palmbladeren zijn hierin een goede keus. Dit gecombineerd met glanzende materialen zoals satijn en fluweel maken het plaatje compleet.

Zowel het Midcentury Modern en de Hollywood Regency zijn woonstijlen die weer terug komen in ons interieur. Past één van deze woonstijlen helemaal bij jou? Kom dan eens langs in de grootste woonboulevard van Oost-Nederland voor nog meer wooninspiratie.

Ben je er nog niet helemaal uit of deze trends wel jou passen? Doe dan de woontrendtest om te zien welke stijl het beste bij jou past.