Opbergen en opruimen: waar begin je?

Wie kent de uitdrukking niet: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Thuiskomen in een opgeruimd huis geeft rust en verminderd stress. De voordeur opendoen en binnenstappen in een woonkamer waar overal spullen rondslingeren vindt niemand prettig, opruimen en opbergen dus! Maar waar begin je nou eigenlijk? Wij helpen je graag een eindje op weg zodat jij voortaan heerlijk thuis kunt komen in een opgeruimd en strak interieur.

Gebruik een, voor jou, werkende opruimmethode

Iedereen heeft een andere manier van opruimen. Waar de een denkt ‘uit het zicht is opgeruimd’, houdt de ander juist ook achter de dichte kastdeuren van orde. Door het gebruik van een opruimmethode is het makkelijker je te focussen op het opruimen dan wanneer je maar wat aan het doen bent. Overal in huis valt er namelijk wel wat op te ruimen en zonder methode wordt de aandacht al snel verlegd. Er zijn verschillende opruimmethodes waarbij een ieder zijn of haar eigen voorkeur heeft. Over het algemeen kan er een tweedeling gemaakt worden in methodes: de opruimmethode waar je spullen opruimt per ruimte of kamer en de opruimmethode van Marie Kondo: hier ruim je op per soort spullen. Deze methode lichten we hieronder wat uitgebreider toe.

De Marie Kondo opruimmethode

De Marie Kondo opruimmethode, ook wel de Konmari-methode genoemd, is een opruimmethode bedacht door de Japanse Marie Kondo. Ze schreef meerdere boeken over haar opruimmethode die uitgaat van het opruimen van spullen per soort. De methode is inmiddels wereldberoemd. Haar filosofie draait om het opruimen per categorie en is op te splitsen in drie delen: opruimen, organiseren en onderhouden. Binnen de methode wordt een bepaalde volgorde van categorieën langsgelopen: eerst kleding, dan boeken, papier, al het overige om te eindigen met spullen met sentimenteel element. Afsluitend advies om het ook opgeruimd te houden is de spullen direct na gebruik op dezelfde plek terug te leggen of te zetten.

Het opruimen en inrichten van een kast

Ook het opruimen en inrichten van een kast, helemaal een buffetkast, vergt enige aandacht. Of het nou om een boekenkast of een opbergkast gaat, uiteindelijk moet elke kast op den duur worden opgeruimd. Niemand kijkt namelijk graag naar een uitpuilende boekenkast of een rommelige buffetkast. Ook het opruimen van een dichte kast is belangrijk, al is het alleen al om snel spullen terug te kunnen vinden. Organiseren is belangrijk: probeer alle spullen die opgeruimd moeten worden een vaste plek in de kast te geven. Zo weet je precies waar je moet zoeken wanneer je iets kwijt bent of wanneer er iets nieuws bij komt. Een tijdje geleden hebben we een blog geschreven met tips voor het kiezen en inrichten van een buffetkast, deze kan je hier lezen.

Nog op zoek naar een nieuwe kast? Neem eens een kijkje in ons uitgebreide assortiment, er zit voor ieder budget en iedere smaak wel een geschikt exemplaar tussen. Hieronder vind je een selectie van onze best verkochte woonkamerkasten.

De juiste woonaccessoires in huis

Om het huis opgeruimd te houden is het van belang de juiste woonaccessoires voor het opbergen van spullen in huis te hebben en anders te halen. Een geschikte kapstok is een van de belangrijkste items om geordend spullen – jassen, tassen, sjaals, hoeden en petten – aan op te hangen voor een overzichtelijk opgeruimde hal of gang. Ga voor een kapstok die past in jouw interieur: in ons assortiment vind je industriële en moderne kapstokken maar bijvoorbeeld ook gouden kapstokken die artistiek zijn vormgegeven. Tegenwoordig zien we vooral kapstokken die aan de wand bevestigd zijn waardoor deze geen ruimte innemen op de vloer. Hierdoor is er onder de kapstok weer ruimte voor een opbergkast of een schoenenrek, zoals de Caruso Bronze schoenenkast uit de collectie van Kare Design. Liever toch een kapstok die je niet aan de wand hoeft te bevestigen? Ook deze vind je terug in onze uitgebreide collectie.

Ook het gebruik van opbergmanden is een mogelijkheid om een interieur netjes opgeruimd te houden en daarnaast ook nog eens een relatief goedkope oplossing. Door het neerzetten van een rieten mand bijvoorbeeld creëer je een eenvoudige opbergmogelijkheid in jouw interieur wat er daarnaast ook nog eens leuk uitziet. Hierdoor hoef je niet direct geld te investeren in een (opberg)kast. Bijkomend voordeel is dat je een opbergmand eenvoudig kunt verplaatsen wanneer je jouw interieur gaat herinrichten of de mand gewoon eens op een andere plek wil neerzetten.