Terug in de tijd – woonstijl jaren twintig

Trends komen en gaan, zo gaat dat nou eenmaal ook met de trends op het gebied van wonen. Wij, maar ook de wereld om ons heen, zijn constant in beweging. Daarmee verandert ook de behoefte van leven en woonstijl. Van de Art Déco interieur in de Roaring Twenties tot het moderne Hygge van nu.
Woonstijlen hebben door de jaren heen flinke ontwikkelen doorgemaakt, van uitbundig tot minimalisme. Wat hebben wij nog overgehouden van deze verschillende stijlen, en hoe passen wij deze nu toe?
Eén ding is zeker; ons interieur is een smeltkroes geworden van vroegere stijlen.

Dit jaar bestaat Löwik Wonen & Slapen 90 jaar. Dus in plaats van stil te staan gaan we terug in de tijd. Eerder hebben wij al meer verteld over de interieurtrends van 2023. Maar voor nu kijken we terug naar de woonstijlen van vroeger, welke klassiekers zijn gebleven of komen weer terug? In de zoektocht naar de geschiedenis van ons interieur zien we veel nieuwe woonstijlen, maar ook oude trends in een nieuw jasje. Van banken en fauteuils in luxe materialen tot industriële tafels en kasten.

Interieur jaren 20

Van de Roaring Twenties tot het huis van de toekomst. We starten onze zoektocht honderd jaar terug in de tijd. Lees ook mee in onze inspiratieblog over de roerige jaren twintig van de 20e eeuw. Waarbij zelfexpressie en culturele ontdekking pijlers waren voor de Art Déco woonstijl. En leer hoe je Art Déco toepast in je eigen interieur.

Roaring Twenties

De Roaring Twenties staat vooral bekend als een zeer bewogen periode in de geschiedenis. Er werd veel afgeweken van de tot dan toe geldende normen en er was veel ontwikkeling op gebied van politiek, industrialisatie en kunst. Na de eerste wereldoorlog was er veel behoefte aan vrijheid en zelfexpressie. De invloed van de Verenigde Staten, met name New York was herkenbaar in muziek, fashion en woonstijl. De jaren twintig van de vorige eeuw lijkt erg veel op de huidige jaren twintig. De woonstijl was vrij eclectisch met als belangrijke stijl; Art Déco. Waar deze woonstijl nog al eens onterecht wordt verward met eerdere, maar tevens onderscheidende Art Nouveau.

Wat is de Art Deco stijl?

Bij Art Nouveau was voornamelijk een tegenreactie op het neoclassicisme, de klassieke stijlen geïnspireerd op de Griekse en Romeinse oudheid. We zien bij Art Nouveau, ook beter bekend onder de naam Jugendstil, veel organische vormen en zwoele kleuren die hun inspiratie halen uit de natuur. Art Déco daarentegen was een combinatie van verschillende stijl- en kunstvormen.

Art Déco interieur werd sterk beïnvloed door andere culturen met exotische prints, luxe stoffen en toegepaste kunst. De Art Déco woonstijl is erg extravagant met diepe kleuren, geometrische figuren en overdadige versieringen van luxe materialen. Art Déco meubels werden gemaakt kostbare materialen zoals bijzondere houtsoorten, ivoor, marmer en goud. Hier tegenover stond juist weer het gebruik van moderne materialen zoals aluminium, chroom, staal en bakeliet. Ook kreeg decoratieve kunst een prominentere plaats in het interieur.

Modern hotelchique woonstijl jaren 20

Kenmerken van Art Déco

In de Roaring Twenties waren ze niet bang voor een beetje kleur. Hoewel de basis vaak bestond uit zwart gecombineerd met wit en veel hout werd er veelvoudig gebruik gemaakt een statementkleur. Denk hierbij aan dieppaars, donkerrood, smaragdgroen, okergeel en petrolblauw. Bijkomend zien we ook veel geometrische vormen. Naast de strakke vormen als lijnen, zigzags en hexagonen waren ook bogen en cirkels populair. Dit in combinatie met veel spiegels in verschillende vormen en formaten.
Qua verlichting waren vooral kroonluchters erg populair, maar dan wel gemaakt van gelaagd glas. Deze flamboyante, opvallende lampen waren echt een blikvanger. Naast glas waren ook andere glanzende materialen populair. Vooral fluweel en satijn waren populair voor de bekleding van meubelen en gordijnen. Maar ook marmer, gelakt hout, messing en kristal werden veelvuldig gebruikt.

De nieuwe Roaring Twenties

We maken weer een sprong naar de huidige jaren twintig. Ook nu zien we weer veel ontwikkeling op het gebied van wonen. Na bewogen corona jaren willen en mogen wij onszelf meer uiten. We zien weer een meer eclectische woonstijl waarin onze eigen identiteit en zelfreflectie voorop staat. Uit de uitbundige woonstijl van de Art Déco zien we tegenwoordig weer veel terug. Banken en kussens met fluweel, tafels van marmer, glazen kandelaars en lampen en vooral oude designs in een nieuw jasje. We zien hierin veel richtingen, bijvoorbeeld het populaire Hotel chique maar ook de nieuwe woontrend Quiet Glamour.

Art Déco toepassen

Of je nu je hele interieur een make-over wil geven of alleen wat details. Art Déco kan je heel veelzijdig toepassen. Kies voor alleen statementkleur op de muur, bijvoorbeeld de trendkleuren Viva Magenta of Vining Ivy. Of kies juist voor retro meubelen met een eigentijdse draai. Liever iets minder opvallend? Dan zijn er bij Löwik Wonen en Slapen veel accessoires te vinden om jouw interieur een snelle Art Déco make-over te geven.

Ben je helemaal geïnspireerd door de Roaring Twenties? Neem dan eens een kijkje bij de woontrend Quiet Glamour. In deze woonstijl zien we veel invloeden uit de Art Déco terug. Ben je er nog niet helemaal uit of deze woonstijl wel bij je past? Doe dan de woontrendtest.