Terug in de tijd – het Modernisme

Veranderingen op het gebied van wonen en interieur in de jaren dertig en veertig; het modernisme.

Woonstijlen hebben door de jaren heen flinke ontwikkelen doorgemaakt, van uitbundige tot minimalistische woonstijlen. Wat hebben wij nog overgehouden van deze verschillende stijlen, en hoe passen wij deze nu toe? Eén ding is zeker; ons interieur is een smeltkroes geworden van vroegere stijlen.

Komend jaar bestaat Löwik slapen en wonen 90 jaar. In plaats van stil te staan gaan we terug in de tijd. Een korte les geschiedenis op het gebied van wonen en interieur. Eerder hebben wij al meer verteld over de de trends van 2023. Nu kijken we terug naar de woonstijlen van vroeger, welke klassiekers zijn gebleven of komen weer terug? In de zoektocht naar de geschiedenis van ons interieur zien we veel nieuwe woonstijlen. Ook worden oude trends in een nieuw jasje gestoken. Van banken en fauteuils in luxe materialen tot industriële tafels en kasten.

Van de Roaring Twenties tot het huis van de toekomst. We starten onze zoektocht honderd jaar terug in de tijd. Lees ook de inspiratieblog over de roerige jaren twintig van de 20e eeuw. Deze keer gaan we verder naar de jaren dertig en veertig. Welke invloed hadden de inflatie en tweede wereldoorlog op de ontwikkelingen op de woonstijl in de jaren dertig en veertig?

De grote depressie

Na de uitbundige jaren twintig, de Roaring Twenties, brak de grote depressie uit. Met de beurscrash van Wall Street in 1929 ontstond de grootste economische depressie van de twintigste eeuw. Door het kelderen van de aandelenkoers en effectenbeurs kwam er een sprint op spaargeld. Veel burgers wilden hun spaargeld opnemen. Gevolgen hiervan waren de bankencrisis en een internationale schuldencrisis. Er werd veel bezuinigd en de koopkracht daalde, bedrijven ontvingen minder orders en konden geen geld meer lenen bij de banken. Bedrijven gingen failliet, er volgden vele ontslagen en arbeiders zagen door het ontbreken van sociale voorzieningen hun koopkracht tot een nulpunt dalen.

Hoewel de grote depressie vooral de Amerikaanse economie betrof was het ook in Europa voelbaar. De VS begon met het vorderen van schulden die gemaakt waren in de eerste wereldoorlog. Om de eigen markt te beschermen stelden landen hogere importheffingen in. Het effect was dat de wereldhandel begon stil te staan.
De Nederlandse regering zette uiteindelijk in op strenge bezuinigingen, werkverschaffingsprojecten en hoge boetes. De groeiende werkloosheid en armoede leidde tot onrust. Uiteindelijk was de grote depressie mede verantwoordelijk voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog.

De jarendertigwoning

Door de verzwakte economie stagneerde ook de woningbouw. Maar door de tevens snelle groei van de bevolking was er ook grote woningnood. Er is behoefte aan veel goedkope maar kwalitatief goede woningen. Tegelijkertijd ontwikkelen zich een aantal nieuwe bouwstijlen waaronder de Amsterdamse school. Bekende architecten uit deze tijd waren Hendrik Petrus Berlage en Frank Loyd Wright.

De tegenwoordig erg populaire woningen in jaren 30 stijl werden veelvuldig gebouwd. Het Modernisme is daarin de nieuwe trend. Het Modernisme was geïnspireerd door de Bauhaus stijl, die in de eerste helft van de 20e eeuw in opmars kwam. De nadruk bij de bouw lag vooral op horizontale en verticale lijnen. Kenmerken van een typische jaren dertig woning zijn brede overstekende daken, gedetailleerde gevels, een entree met luifel, hoge plafonds en glas-in-lood ramen. De betaalbare woningen waren vooral geliefd bij de middenklasse en arbeiders.

Kenmerken Modernisme

De sombere economie had ook effect op het interieur in de jaren dertig en veertig. Hoewel we nog wel luxe aspecten terugzien zoals, erkers, terrazzo vloeren en glas-in-lood mocht het allemaal een beetje minder. Er is meer behoefte aan de gestroomlijnde vormen en functionaliteit van meubels.

Kenmerkend voor deze woonstijl is simpel en schoon. We zien veel contrasterende kleuren en geometrische patronen. Denk hierbij aan het werk van Piet Mondriaan. De kleuren grijs, zwart en wit voeren de boventoon met accenten van primaire kleuren en pasteltinten. Door de sombere economie was er behoefte aan vrolijke en zachte kleuren. Het lijnwerk zien we vooral terug in visgraat houten vloeren, hoge plinten en paneeldeuren.

Het moderne meubel was regelmatig afkomstig uit Scandinavië, strak vormgegeven en uitgevoerd in lichte houtsoorten. Door meubelen op een praktische manier in het interieur te plaatsen verkreeg men meer ruimte en bewegingsvrijheid. In het modernistische interieur was er minimalistisch gebruik van woonaccessoires. Accessoires moesten naast esthetisch vooral functioneel zijn. Alles in huis moest ten dienste staan van de mens en diens gemak. Het Modernisme is een voorloper op de Midcentury Modern stijl uit de jaren vijftig en zestig. 

Modernisme nu

De jaren 30 woning is al jaren enorm populair. Er is ook grote vraag naar deze prachtige woningen. Om aan de vraag te voldoen wordt er tegenwoordig steeds vaker gebouwd in deze stijl.

Qua interieur herkennen we het Modernisme nu vooral in de woonstijlen Scandinavisch en Japandi. Deze twee woonstijlen waren de afgelopen jaren razend populair. Het minimale gebruik van meubelen en accessoires wordt tegenwoordig benadrukt door eenvoudig kleurgebruik zoals wit- beigetinten. Er is veel aandacht voor open- en ruimtelijkheid en het accessoires gebruik is minimaal. De woonaccessoires hebben zowel een functionele als esthetische functie.

Modernisme kan je eenvoudig toepassen in je eigen interieur. Kies hiervoor een rustige basis aangevuld met één statement kleur. Meubelen op hoge poten geven je interieur een open en ruimtelijk gevoel. Maak gebruik van natuurlijke en zachte materialen om warmte en gezelligheid te creëren.

De populariteit van minimalistische woonstijlen neemt nu langzaam af, maar zullen zeker nog van invloed zijn. Dit is terug te zien in de populaire woontrends Hotel Chique en Modern Chique. Bij deze trends kleurgebruik nog minimalistisch is maar met meer ruimte voor luxe en accessoires. We zien hierin ook meer een mix van verschillende materialen met een luxueuze uitstraling en veel gebruik van goudkleurige accenten.

Past het Modernisme helemaal bij jou? Neem dan een kijkje bij de woonstijl Sustainable Hedonism. We zien in deze stijl veel invloeden uit het Modernisme terug. Ben je er nog niet helemaal uit? Doe dan de woontrendtest om te kijken welke trend het beste bij jou past.