De aanschaf van een nieuw hoofdkussen

Wanneer je een nieuw hoofdkussen gaat aanschaffen is het belangrijk te weten waar je naar op zoek bent. Het assortiment hoofdkussens is tegenwoordig namelijk zo groot dat je zonder voorkennis niet weet waar te beginnen. Iedereen heeft persoonlijke en specifieke voorkeuren en ieder lichaam heeft andere behoeften op het gebied van hoofdkussens om tot de meest optimale nachtrust te kunnen komen. We nemen je mee langs een aantal tips waar je aan moet denken bij de aanschaf van een nieuw hoofdkussen.

Tip 1: Bepaal jouw slaaphouding

Iedere slaaphouding vraagt om een ander soort hoofdkussen aangezien het lichaam bij elke slaaphouding in een andere stand ligt. Een goed hoofdkussen ondersteunt de nekwervels welke op hun beurt weer steun bieden aan hoofd en nek. Comfort is dus niet het enige belangrijke bij de aanschaf van een nieuw hoofdkussen, het is ook belangrijk te kijken welk type slaper jij bent.

  • De rugslaper: wanneer je op je rug slaapt is de keuze voor een zachter maar vaster kussen de beste optie. Meet een dik kussen staat je hoofd te ver naar voren, waarbij met een te dun kussen je hoofd juist te ver naar achteren zakt. Deze tussenvorm biedt voldoende ondersteuning voor het hoofd en zo voorkom je nekklachten door een verkeerde slaaphouding.
  • De zijslaper: een zijslaper heeft meer baat bij een wat dikker kussen. Aangezien je schouders de ruimte tussen het matras en je hoofd vergroten. Het is belangrijk dat je schouders tegen het kussen aanliggen, niet erop omdat anders je ruggengraat niet in een rechte lijn ligt. Hoe breder je schouders, hoe dikker het kussen moet zijn om ervoor te zorgen dat je lichaam een natuurlijke houding behoudt.
  • De buikslaper: een buikslaper heeft een zo dun mogelijk kussen nodig omdat je anders een onnatuurlijke houding van je nek creëert. Met een dun kussen belast je je nek zo min mogelijk en ook belemmert dit de ademhaling het minst aangezien je eigenlijk al in een onnatuurlijke en oncomfortabele positie ligt.

Tip 2: Het soort matras

De keuze van je hoofdkussen is ook afhankelijk van het soort matras waar je op slaapt. Je kunt dit testen door zonder kussen in je favoriete slaaphouding te gaan liggen. Hoe verder je hoofd wegzakt, hoe dikker het hoofdkussen moet zijn om zo je lichaam in een natuurlijke positie te houden. Anderzijds betekent dit dus wanneer je een hard matras hebt, je het best kunt gaan voor een wat dunner kussen om je natuurlijke slaaphouding te bewaren.

Tip 3: De vulling van het kussen

Kussens worden gemaakt van verschillende materialen. Elk type materiaal heeft weer zijn eigen eigenschappen en voor- en nadelen. Over het algemeen worden de volgende materialen het vaakst gebruikt: dons en veren, synthetisch materiaal, latex en traagschuim. We sommen het voor je op:

  • Dons en veren: een donzen kussen bestaat uit dons en veren, zoals de naam al doet vermoeden. Hierbij geldt: hoe meer dons er in het kussen zit, hoe zachter het kussen ligt. Een donzen hoofdkussen heeft als voordeel dat het makkelijk te vormen is naar jouw specifieke voorkeuren waardoor je zelf bepaalt wat voor jou comfortabel ligt. Daarnaast houdt dons de warmte goed vast en ventileert dit materiaal goed. Een tip is wel om dagelijks je donzen hoofdkussen op te schudden, aangezien door de bewegingen in je slaap het kussen langzaam zijn vorm verliest.
  • Synthetische kussens: deze kussens zijn gemaakt van materialen zoals polyester of polyether uitgevoerd als een soort kleine bolletjes waardoor ze specifiek zacht of stevig gemaakt kunnen worden. Om deze kussens zit vaak een afritsbare hoes, wat het makkelijk te reinigen maakt en ze zijn daarnaast anti-allergisch. Een nadeel ten opzichte van andere kussens die wel gemaakt zijn uit natuurlijke materialen is dat ze minder vochtregulerend zijn.
  • Latex kussens: latex kussens zijn compleet vormvast aangezien de latex tijdens het produceren in een bepaalde vorm wordt gegoten. Dit geeft als voordeel dat een latex kussen een lange levensduur heeft; de vorm blijf immers heel lang behouden. Ze bieden een goede ondersteuning en zijn, net zoals synthetische kussens, anti-allergisch. Dit geeft dan ook hier als nadeel dat ze minder vochtregulerend zijn.
  • Traagschuim: de naam verraadt het al een beetje, een traagschuim kussen verandert langzaam zijn vorm naar jouw lichaam en slaaphouding. Wanneer je je hoofd weer van het kussen afhaalt zal het kussen weer naar zijn oorspronkelijke vorm teruggaan. Het comfort bij dit kussen is hoog aangezien hij zich compleet naar jouw lichaam vormt en zo goede ondersteuning biedt. Nadelen zijn dat het minder goed ventileert en dat het dus moeilijker is om van slaaphouding te veranderen aangezien het kussen niet direct de vorm aanneemt die je op dat moment nodig hebt.

Tip 4: De hardheid van het kussen

Kussens zijn onder te verdelen in drie soorten hardheid: soft, medium en hard. Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeuren en zoals hierboven genoemd zijn ook het type slaper en het gebruikte materiaal van belang. Ook je gewicht is een belangrijke factor hierin. Wanneer je een zwaarder gewicht hebt en je slaapt op een dun kussen heb je eerder kans op lichamelijk ongemak dan iemand die lichter is en op datzelfde kussen slaapt. Hoe zwaarder je gewicht, hoe dieper je namelijk in het kussen wegzakt. Het is dus van belang een kussen te kiezen welke goed bij jouw gewicht past, je nek en wervelkolom dienen namelijk in een rechte lijn te liggen. Is dit niet het geval, dan kan dit liggen aan de hardheid van je kussen. Het is belangrijk hier aandacht aan te besteden om serieuze fysieke ongemakken te voorkomen.

Tip 5: Nekklachten verhelpen en voorkomen

Heb je al nek- en/of rugklachten? Dan is het helemaal belangrijk dat je ruggengraat in een rechte lijn ligt. Dit valt makkelijk te controleren door in je favoriete slaaphouding te gaan liggen op je eigen matras. Op basis hiervan kun je vervolgens bepalen wat voor een hoofdkussen jij persoonlijk nodig hebt. De kussens van Silvana, welke verkrijgbaar zijn bij Löwik Wonen & Slapen zijn ontworpen voor het verhelpen en voorkomen van nekklachten. Ze zijn ontwikkeld in samenwerking met fysiotherapeuten. Door de inkeping aan de onderkant, speciaal voor je nek, krijgt je nek de beste ondersteuning wat zorgt voor een optimale nachtrust.