Het kiezen en inrichten van een buffetkast

Een buffetkast in huis is een echte eyecatcher. Maar naast dat stukje design is deze kast ook nog eens ontzettend praktisch. Het biedt voldoende opbergruimte voor bijvoorbeeld je mooie servies en spullen die je uit het zicht wil opbergen aangezien het onderste gedeelte vaak gesloten is en het bovenste gedeelte helemaal of gedeeltelijk open is. Maar ook voor decoratie en persoonlijke accessoires biedt een buffetkast uitkomst. Wanneer je eenmaal een kast hebt uitgekozen komt stap twee: het inrichten ervan. En ook dit kan een behoorlijke opgave zijn omdat het niet zo eenvoudig is als in eerste instantie gedacht. Wij helpen je graag verder!

Het kiezen van een buffetkast

Wanneer je een buffetkast aan wilt schaffen zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Ook omdat er een ruim aanbod is in maten, kleuren en stijlen waardoor er voor iedereen wel een geschikte buffetkast te vinden is. Heb je al een buffetkast thuis? Scroll dan door naar onder, dan delen wij een aantal tips over de inrichting hiervan!

  • Bepaal de maat. Allereerst is het van belang de juiste maat te kiezen voor jouw buffetkast. Bepaal eerst thuis de plaats waar je de buffetkast wil gaan plaatsen. Op basis hiervan kun je de maximale hoogte, breedte en diepte bepalen. Houd ook rekening met de openslaande deuren, zorg dat er voldoende ruimte hiervoor aanwezig is.
  • Bepaal je budget. Bepaal van tevoren het maximale bedrag wat je uit wilt geven aan een buffetkast en houd je hier ook aan. Zo weet je ook in welke winkels je wel en vooral niet hoeft te zijn voor de aanschaf van jouw buffetkast. Bij Löwik Wonen & Slapen hebben we buffetkasten in allerlei prijsklassen, voor ieder wat wils!
  • Bepaal de stijl & kleur. Als laatst bepaal je de stijl en kleur die jouw nieuwe buffetkast moet hebben. Het is prima als de stijl van de kast niet overeenkomt met de rest van het interieur, het is namelijk een op zichzelf staand meubelstuk. Kies een stijl en een kleur die je écht mooi vindt, het is namelijk wel een grote eyecatcher die je in huis haalt.

Het inrichten van een buffetkast: enkele tips

Het inrichten van een buffetkast is een taak op zich. Het is niet ‘even’ servies in de kast zetten, je moet er zelfs logisch over nadenken. Het zou vervelend zijn om je dagelijkse koffiemok helemaal achterin te plaatsen zodat je hier nauwelijks bij kan en de schaal die je eigenlijk alleen met speciale dagen gebruikt op een prominente plek vooraan neerzet. Hieronder geven we enkele tips wanneer je jouw buffetkast gaat inrichten.

Tip 1: Sorteren

Een van de belangrijkste tips is het sorteren van de items die je in de buffetkast wil hebben staan. Het makkelijkst is om te sorteren op basis van gebruik. Zet de items die je het meest gebruikt op een gemakkelijke plek en bij elkaar. Zo gebruik je een specifiek bierglas voor één bepaalde biersoort waarschijnlijk minder vaak dan een algemeen bierglas. Ook met servies is dit handig om te doen: de items die je dagelijks gebruikt kun je het best een prominente plaats in de kast geven.

Tip 2: Match de kleuren

Niets wat meer afleidt dan een kast waarin álles door elkaar staat. Los dit eenvoudig op door de items in de buffetkast te matchen op kleur en eventueel materiaal en vorm. Hierdoor creëer je eenheid en rust. Het meest rustig is om maar één hoofdkleur te gebruiken in de buffetkast. Wil je toch meerdere kleuren toepassen? Match dan de kleuren en zorg dat het niet té bont wordt.

Tip 3: Posities bepalen, groeperen en stapelen

Wanneer de items gesorteerd zijn en de kleuren gematcht is het tijd om de positie van de items in de buffetkast te gaan bepalen. Waar wil je wat hebben staan? Het is niet handig de meest gebruikte items op een plank te zetten waar je moeilijk bij kunt, dus ook dit is iets om over na te denken. Daarnaast is het ook een idee om items te stapelen. Op deze manier creëer je meer ruimte en kun je ook meer van het servies zien door bijvoorbeeld twee koppen op elkaar te plaatsen of de borden op te stapelen voor een groter geheel.

Tip 4: Maak het niet te vol

Zorg ervoor dat de kast niet te vol komt te staan, hierdoor creëer je juist een averechts effect en valt er niks meer op. Kies de items uit die je graag in de ‘spotlight’ wil hebben staan en berg de overbodige items op in de dichte, onderste ruimte van de buffetkast of op een andere plaats in huis. Hierdoor behoudt je overzicht in de kast wat weer zorgt voor een rustige uitstraling.