Woontrend 2023: Sustainable Hedonism

Ieder najaar worden de woon- en interieurtrends van het nieuwe jaar bekend gemaakt. Wat worden de nieuwste trendkleuren, -materialen en vormen? CBW heeft maar liefst vier woontrends voor 2023 op een rijtje gezet. Van duurzaam tot glamour en van natuur tot kleurcontrasten. Iedere week lichten wij één van deze vier trends uit en geven we tips en voorbeelden hoe je deze zelf kunt toepassen in jouw interieur. We zijn vorige week begonnen met de woontrend ‘quiet glamour‘. Deze week is de woontrend ‘sustainable hedonism’ aan de beurt. Benieuwd welke stijl het beste bij jou past? Doe de woontrendtest!

Waar vorig jaar de nadruk lag op het in huis halen van ‘groen’, gaan we dit jaar nog een stapje verder met verduurzamen. De woontrend sustainable hedonism past hier perfect bij. Door de groeiende onzekerheid over de toekomst groeit de behoefte om thuis een plek te maken om tot rust te komen en onszelf te verwennen. Gemaximaliseerde mini-luxe helpt daarbij: het creëren van ruimtes met een luxe uitstraling door middel van betaalbare producten. Hierdoor groeien kleine dagelijkse rituelen zomaar uit tot geluksmomentjes en dat is precies wat we nodig hebben. Kortom: we gaan door duurzaamheid en bewust leven maar dan wel in combinatie met een gevoel van elegantie en luxe.

Genieten van de basis

Sustainable hedonism draait om ontspannen, genieten, natuurlijke luxe, rust, verwennen, opgeruimd, helder en wellness. Ook ‘guilt-free’ is belangrijk: bestellen bij verantwoordelijke bedrijven, want het is belangrijk om met een goed geweten te consumeren. In het interieur zien we een combinatie ontstaan tussen een minimalistische Scandinavische vibe gecombineerd met duurzame gedachtes. Jezelf verwennen en genieten van de basis met de hulp van een klein beetje luxe. Interieurgeurproducten en moodlights spelen voorlopig een belangrijke rol voor de sfeer binnen deze woonstijl.

Materialen, kleuren & vormen

Logischerwijs staan het gebruik van natuurlijke materialen en kleuren centraal binnen deze trend: duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zijn erg belangrijk. Maar deze materialen zijn wél materialen met een luxe en kwalitatief hoogwaardige uitstraling, ze zijn nooit grof of onbewerkt. Denk hierbij aan glad hout, linnen, kurk, glad keramiek, gekleurd glas, transparant textiel, fijn leer, suède en fluweel maar ook aan de meer nieuwe en innovatieve materialen. In combinatie leveren deze materialen een luxegevoel.

Op het gebied van kleur hebben bruintinten de overhand gezien de aardse, warme en rustgevende stijl. In combinatie met vier zachte maar vergrijsde pasteltinten in bijvoorbeeld accessoires en kleinmeubelen wordt het echter geen saai kleurenpalet. Subtiel toegepast in kleuroverlopen van licht naar donker of op transparante materialen die het bruin zachter en vriendelijker maken. De dessins die gebruikt worden zijn zowel natuurlijke als grafische prints met een overloopeffect. Ondanks het gebruik van verschillende kleuren, blijven de dessins wel rustig.

Hou je juist van strak of meer van organische vormen? In deze trend zie je beide terug! Kies vooral wat bij jou past. De vormen zijn elegant, kwalitatief en voornamelijk afgerond: het zachte gevoel voert de boventoon. Strakke vormen gecombineerd met elegantie en overwegend afgeronde einden om het circulaire aspect nog eens te laten terugkomen.

Woontrendtest

Benieuwd of deze woontrend echt bij jou past of dat er een andere trend is die meer jouw ding is? Doe de woontrendtest via de link hieronder en ontdek welke woonstijl jij het beste in jouw interieur toe kunt passen!