Hoe leg je een vloerkleed bij de bank?

Een vloerkleed kun je op verschillende manieren bij de bank leggen. Wat de ideale manier is, hangt af van een aantal factoren. Hoe ziet jouw zithoek eruit, welke maat heb je nodig en wat is de vorm van het vloerkleed? Hoe leg je een vloerkleed bij de bank? Wij leggen het uit!

Hoe groot moet een vloerkleed zijn?

Als eerste is het belangrijk om te kijken naar de grootte van het vloerkleed. Want hoe groot moet een vloerkleed zijn? In een ideale situatie verbindt het vloerkleed de verschillende elementen in de zithoek met elkaar. Wanneer jouw bank, salontafel en fauteuil op het vloerkleed staan vormt dit samen een geheel; het vloerkleed werkt als verbindende factor. Afhankelijk van de ruimte van de woonkamer en de grootte van de meubels bepaal je het formaat van het vloerkleed. Een middelgroot formaat van 160×230 of 200×290 cm wordt doorgaans vaak gebruikt in huis. Natuurlijk zijn er ook kleinere of grotere vloerkleden beschikbaar. 

Hoe groot moet een rond vloerkleed zijn?

Bij een rond vloerkleed steekt het iets anders in elkaar. Door de ronde vorm is het lastiger te bepalen hoe groot het kleed moet zijn. Je kunt ervoor kiezen om een rond vloerkleed voor de bank te leggen en hier jouw salontafel of bijzettafels op te plaatsen, maar je kunt het kleed ook iets onder de bank schuiven en het daarmee verbinden. Hoe groot een rond vloerkleed moet zijn is afhankelijk van wat je erop plaatst en waar je hem plaatst. Je kunt eventueel met kranten of tape op de vloer verschillende afmetingen afplakken, zodat je kunt zien hoe het vloerkleed de ruimte vult. Een rond vloerkleed staat ook erg sfeervol onder een ronde eetkamertafel! Zorg er wel voor dat jouw eetkamerstoelen dan voldoende ruimte hebben om op het kleed te staan. 

Hoe leg je een vloerkleed bij de bank?

Een vloerkleed kun je voor de bank of onder de bank plaatsen. Wil je een mooie eenheid vormen met je meubels, dan raden wij aan om het vloerkleed zo’n 20 cm onder de bank te schuiven. Zo voorkom je ook dat het vloerkleed verschuift. Het mooiste effect creëer je wanneer het vloerkleed aan beide zijden van de bank iets doorloopt. Plaats aan de andere zijde de fauteuil of een tweede bank op het vloerkleed. Zo vormt het een verbindend eiland en zorgt het voor rust en eenheid in je interieur. Wil je het vloerkleed voor de bank neerleggen? Zorgt dan voor een anti-slip mat onder het kleed. Zo blijft hij mooi op zijn plek liggen en voorkom je ongelukken. 

Leestip: Hoe kies je de bank die bij jou past?