De aanschaf van een nieuwe keuken: een checklist

Een nieuwe woning, verbouwing of gewoon toe aan verandering? Vroeg of laat krijgt bijna iedereen wel eens te maken met de aanschaf van een nieuwe keuken. En door het gigantische aanbod en verschillende stijlen is het geen gemakkelijke opgave om jouw perfecte keuken in één keer te vinden. Het vergt veel goede voorbereiding en meerdere bezoekjes aan keukenzaken om uiteindelijk tot jouw droomkeuken te komen. Wij helpen je graag een handje!

Stap 1: Een moodboard maken en de stijl bepalen

Aangezien er zóveel keus is in keukenland, is het verstandig om te beginnen met het maken van een moodboard. Helemaal als je met z’n tweeën of meer een keuken uit moet kiezen. Verschillende mensen betekent namelijk verschillende smaken en ook de keuken zelf moet geschikt zijn voor de samenstelling van jouw huishouden. Juist door het maken van een moodboard ontdek je snel de smaak van de ander en kun je het makkelijker eens worden. Verzamel dus zoveel mogelijk materiaal zoals foto’s uit keukenbrochures en tijdschriften, verzamel kleurstalen en kijk rond welke materialen jou aanspreken en welke kleurencombinaties jij mooi vindt. Wil je een moderne of juist een landelijke keuken? Allemaal vragen waar je aan moet denken bij het uitzoeken van een nieuwe keuken. Ook is het belangrijk om in de eerste fase al het budget te bepalen. Zo weet je snel welke opties wel of juist niet mogelijk zijn. Het zou zonde zijn om achteraf te moeten schrappen in jouw droomkeuken omdat het budget niet toereikend blijkt te zijn.

Stap 2: De ruimte en indeling bepalen

Meten is weten! Begin alvast met het uittekenen van jouw gewenste keuken. Via de website van Superkeukens kun je gemakkelijk zelf in de planner alvast jouw keuken plannen om zo een idee te krijgen wat jou bevalt of niet. Het is belangrijk te weten waar de aansluitpunten van water, elektriciteit en (eventueel) gas zitten om zo te bepalen waar apparatuur zoals een vaatwasser en fornuis dienen te komen. Ook de looproute is van belang, hier moet enigszins logica inzitten. Het makkelijkst is om de gootsteen, kookplaat en koelkast zo praktisch mogelijk bij elkaar in de buurt te plaatsen aangezien dit de meest gebruikte elementen in de keuken zijn. Het is belangrijk om de ruimte die er is zo optimaal mogelijk te benutten. Plaats bijvoorbeeld plankjes aan de muur, of denk aan het toevoegen van dubbele lades in de keukenkastjes. Onze keukenadviseurs helpen jou graag bij het samenstellen van jouw droomkeuken!

Stap 3: Accessoires en apparatuur

Wanneer je jouw stijl en de globale inrichting hebt bepaalt is het tijd om te kijken naar welke accessoires en apparatuur jij nodig hebt of wilt in de nieuwe keuken. De eerste vraag die je je moet stellen is: wat heb je écht nodig? Helemaal omdat de apparatuur de uiteindelijke prijs van de keuken sterk zal beïnvloeden. Denk ook na over welke gootsteen je wil: wil je er een met twee spoelbakken of juist niet? Dit is ook het moment om na te denken over welke grepen je op de kastjes wil en welke keukenaccessoires je handig vindt, zoals ophangsystemen voor keukengerei. Als laatste komt de verlichting aan bod. Denk na over sfeerverlichting, verlichting boven het aanrecht en wat voor sfeer je in jouw keuken wil creëren. Verlichting is namelijk en heel grote en bepalende sfeerfactor.