Zo richt je een kleine woonruimte in

Hoekbanken, tafels, kasten en dressoirs, allemaal grote elementen die we veel voorbij zien komen. Maar wat als je nu een kleine woonruimte hebt? Het inrichten van een interieur in een kleine woonruimte kan een echte uitdaging zijn. Hoe zorg je er nou voor dat je de ruimte optimaal benut en vooral ruimer laat lijken. Wij geven je styling tips om een kleine woonruimte volledig in te richten.

Groot, groter, groots. 

In een kleine ruimte heb je vaak de neiging om kleinere meubelstukken te plaatsen. Dit zorgt er juist voor dat de ruimte voller en rommeliger lijkt. Kies voor één groot item, zoals een hoekbank, als middelpunt van de ruimte. Combineer dit met wat kleinere items zoals een salontafel of een groepje bijzettafels.

Daarnaast is het belangrijk dat je ook op de grond ruimte behoud. Het plaatsen van meubelen met hoge poten zorgt ervoor dat de vloer niet onderbroken wordt. Hierdoor hou je een open en luchtig gevoel en zorg je voor voldoende loopruimte.
Kies voor hoge kasten en lange raamdecoratie. Hiermee creëer je een optische illusie van een hoger plafond. Je zorgt direct voor een verrassend speels effect door gebruik te maken van verschillende hoogtes.

Zorg voor voldoende daglicht

Voldoende licht is belangrijk voor ons welzijn. Vooral in een klein huis is het optimaal benutten van daglicht essentieel. Voldoende daglicht zorgt ervoor dat de ruimte groter en opener lijkt.
Heb je geen grote raampartijen of mis je nog wat extra licht? Kies dan voor voldoende lichtbronnen. Maak gebruik van een lichtplan om de verlichting in huis optimaal te benutten. Onze adviseurs helpen je graag met het opstellen van een perfect lichtplan.

Maak gebruik van reflectie

Een andere manier waardoor je optisch meer ruimte kunt creëren is het gebruik van spiegels. Hoewel je hiermee geen extra oppervlakte creëert, gebeurt er optisch heel veel. Doordat spiegels licht reflecteert zal het licht zich meer verspreiden door de ruimte.

Gebruik organische vormen en lange lijnen

In een kleine ruimte kunnen rechte, strakke vormen hard aanvoelen. Door ronde en organische vormen toe te voegen aan je interieur creëer je zachte uitstraling. Met natuurlijke en zachte materialen benadruk je het karakter van de ruimte.
Wanneer je een nieuwe vloer gaat leggen, zorg dan dat deze in de lengte van de kamer liggen. Hierdoor creëer je meer diepte en zal de kamer ruimer ogen.

Gebruik lichte kleuren

Naast voldoende licht is kleurgebruik erg belangrijk. Kies in een kleine ruimte voor een licht kleurenpalet. Dit zorgt ervoor dat het licht reflecteert wordt en de ruimte optisch groter lijkt. Donkere kleuren daarentegen absorberen juist licht, waardoor de ruimte juist kleiner lijkt. Door je plafond in dezelfde kleur als je muren te schilderen zal de kamer nog ruimtelijker ogen.

Kies in kleine ruimtes een rustige basiskleur. Hierdoor heb je een open pallet om mee te werken. Pas op met het gebruik van veel kleur en patronen. Hierdoor kan je kleine woonkamer al snel rommelig en onrustig ogen.
Wil je graag meer kleur toevoegen? Doe dat door middel van accentkleuren. Denk hierbij aan een opvallende eyecatcher, zoals een grote plafondlamp. Ook kan je een kleuraccent of print laten terug komen in je woonaccessoires.

Less is more

Het plaatsen van grotere items niet altijd nadelig bij het inrichten van een kleine woning. Dit geldt ook voor het gebruik van woonaccessoires. Vermijd het gebruik van veel kleine accessoires, hierdoor lijkt het al snel rommelig. Verspreid woonaccessoires niet over de gehele ruimte, maar maak groepjes met accessoires in dezelfde kleur. Hierdoor creëer je een sfeer die je eenvoudig door het hele huis terug kan laten komen.

Zorg voor slimme opbergruimte

Als je kleiner woont heb je ook minder opbergruimte. Door gebruik te maken van slimme opbergmogelijkheden is dit verleden tijd. Kies bijvoorbeeld voor een bank of hocker met een ruimte onder de zitting. Je creëert extra ruimte waar je kunt opbergen zonder dat het ten koste gaat van je woonoppervlakte.

Bij Löwik Wonen & Slapen vind je een uitgebreid assortiment meubelen met opbergvakken. Heb je hulp nodig met het creëren van extra opbergruimte? Onze deskundige adviseurs staan voor je klaar.

Alle tips op een rijtje:

  • Zorg voor voldoende daglicht
  • Gebruik lichte kleuren, ronde vormen en zachte materialen
  • Creëer voldoende loopruimte
  • Open, transparante meubelen met hoge poten zorgen voor meer openheid
  • Gebruik niet te veel accessoires en kleuren.
  • Maak gebruik van slimme opbergruimte

Ben je op zoek naar nieuwe meubelen en woonaccessoires? Of vind je het nog lastig om je ruimte zo optimaal mogelijk in te delen. De interieurstylisten van Lowik Wonen & Slapen helpen je graag met het inrichten van een kleine woonruimte. Kom naar onze showroom of maak een afspraak voor vrijblijvend interieuradvies.