7 tips om energie te besparen

Door de huidige situatie is een grote groep mensen genoodzaakt energie te besparen en dat is niet altijd even makkelijk. Want de ‘doe de verwarming uit’ of ‘laat de kraan niet aan staan tijdens het tandenpoetsen’, hebben we nu wel een keer gehoord. Wat kan nog meer helpen? Wij geven jullie vijf tips die eenvoudig toe te passen zijn en ook nog eens efficiënt zijn.

Tip 1: Bespaar op je verlichting

Een van de tips die iedereen vast al eens eerder heeft gehoord… Maar het is zeker een belangrijke én goede tip. Natuurlijk is het niet nodig om helemaal geen licht meer in huis aan te doen, maar denk eens aan het gebruik van ledlampen. Wanneer je, als je deze nog hebt, de gloeilampen hierdoor vervangt bespaar je al heel veel energie. Ledlampen zijn namelijk energiezuinig waardoor je uiteindelijk behoorlijk wat geld bespaart.

Een alternatief is het gebruik van kaarsen. Kaarsen brengen veel verlichting in huis en het wordt ook nog eens gezellig en sfeervol. Nu hoef je niet alleen maar kaarsen aan te doen in plaats van verlichting, maar door het gebruik van kaarsen hoef je minder lampen aan te zetten in de avond om jouw interieur te verlichten. Zet daarnaast de verlichting uit op plekken waar je op dat moment niet bent, laat niet onnodig licht branden in bijvoorbeeld de badkamer of slaapkamer. Immers, alle kleine beetjes helpen.

Tip 2: Bespaar op je verwarming

Pak een lekker warm plaid, steek kaarsen aan, doe een warme pyjama of trui aan en zet de verwarming twee tot drie graden lager. Zo bespaar je zonder al te veel moeite al veel energie. Je hoeft echt niet de verwarming helemaal uit te zetten en zitten bibberen thuis, maar een graad lager is geen enkel probleem. Een extra oplossing is het ophangen van dikke, lange gordijnen. Hierdoor blijft de warmte in de gordijnen hangen waardoor je de verwarming minder snel en minder hoog aan hoeft te zetten.

Tip 3: Houd de deuren dicht

Een eenvoudige maar tegelijkertijd een hele simpele tip: houd deuren dicht. En dan voornamelijk de deuren waar veel tocht vandaan komt zoals de garagedeur, achterdeur of een andere deur waar het tocht. Het helpt al een hele boel als je deze dicht kunt houden. Bijkomend voordeel is dat de deur dan minder klappert door de wind. Een extra tip hierbij is het gebruik van een tochtrol. Deze leg je voor de deur om de tocht die onder de deur doorkomt tegen te houden. Tegenwoordig zijn ze in allerlei materialen en uitvoeringen te vinden zodat voor ieder interieur wel een bijpassende tochtrol te vinden is.

Tip 4: Douche kouder en korter

Het is zeker niet nodig om onder een ijskoude douche te staan, maar wat minder warm douchen kan wel. Bijna iedereen vindt het heerlijk om onder een warme douche te staan van zo’n 38 tot 40 graden. Maar het kan ook wel wat minder warm. Het is niet alleen beter voor het energieverbruik, het is ook nog eens goed voor je gezondheid, huid en haren. Minder lang douchen is hoe dan ook een belangrijke tip. Wanneer je normaal 15 à 20 minuten doucht en dit kan verlagen tot ca. 5 minuten, wanneer je shampoo uit is gewassen, bespaar je hier al snel 200 tot 300 euro per jaar mee!

Tip 5: Gebruik van vloerkleden

Een vloerkleed is een ideale oplossing om warmteverlies in huis tegen te gaan en daarnaast staat het ook nog eens sfeervol. De warmte zal in het vloerkleed trekken wat de temperatuur aangenamer maakt waardoor je de thermostaat weer en graadje lager kan zetten. In de winterperiode kun je het best voor een hoogpolig vloerkleed gaan, deze passen perfect in het seizoen en voelen ook nog eens heerlijk zacht en warm aan je voeten. Helemaal als je tegels in huis hebt, is het gebruik van een vloerkleed zeker aan te raden!

Tip 6: Plaats meubels tegen de muren

Een goede manier om je huis beter te isoleren is bijvoorbeeld het plaatsen van grote meubels tegen de muren. Denk hierbij aan een kast of een bankstel, deze meubels zullen de warmte opvangen waardoor het in huis warmer zal blijven. Plaats deze meubels níet voor de kachel, hierdoor worden voornamelijk de meubels verwarmd waardoor je juist meer moet stoken om het huis te verwarmen.

Tip 7: Schilder je muren in een lichte kleur (bonustip)

Eigenlijk meer een tip voor zonnige dagen, maar desalniettemin handig om mee te nemen in je achterhoofd. Wanneer je je muren een lichte kleur geeft zal dit namelijk energie besparen. Je zult nu vast denken ‘huh, hoe kan dat?’. Dat zit zo, wanneer je een lichte kleur op de muren hebt zal het licht hierdoor sneller weerkaatsten waardoor je minder snel een lamp aan hoeft te doen. Dit werkt natuurlijk alleen overdag en het beste met zonlicht, maar het kan zeker energie besparen.