Terug in de tijd – New Modern woonstijl

Van de Roaring Twenties tot de New Modern woonstijl en het huis van de toekomst. We starten onze zoektocht naar woonstijlen ruim honderd jaar terug in de tijd. Lees ook de inspiratieblogs over de Art Deco, Modernisme, Midcentury Modern en Hollywood Regency, Retro en Bohemian woonstijlen.

Deze keer kijken we naar het interieur van de jaren tachtig, de New Modern woonstijl. Welke invloeden had de grote variatie in muziek en mode op ons interieur?

Roerige tijden

De jaren ’80 waren roerige tijden. Er gebeurde veel in de wereld en ook in Nederland was het spannend en opwindend. Dat zag je terug in de mode van de jaren ’80. Van grote bossen haar tot hoge schoudervullingen.

Ook op het gebied van televisie gebeurde er veel. Zo kwamen er steeds meer zenders bij. De komst van commerciële en buitenlandse zenders was het startpunt voor een enorme verandering. Dat leidde uiteindelijk tot een enorm aanbod aan tv-programma’s.
Naast de ontwikkelingen op tv gebeurde er ook veel op het gebied van muziek. Zo vond er veel technologische ontwikkeling plaats. Met de komst van de Walkman en de Compact Disk (CD) was muziek een stuk toegankelijker geworden.

Popmuziek was in de jaren ’80 erg populair. Toch is de jaren ’80 een vreemd decennium in muziekland. Naast de populaire popmuziek ontwikkelde zich ook een heel nieuw geluid. Stijlen als New Wave, Hardrock en Glam Metal brachten een heel nieuw geluid met zich mee. Daar recht tegenover stonden juist stijlen als Hiphop, Soul en Funk.
Maar de grootste verandering was wel de komst van elektronische muziek. Denk hierbij aan House, Techno en Hardstyle. Drumcomputers, samplers en synthesizers creëerden ongekende mogelijkheden in de opnamestudio en op het podium.

Het nieuwe modern

De overdaad in aanbod kenmerkt de jaren ’80. Dat zie je ook terug in de woonstijlen jaren ’80. Deze zijn onder te verdelen in twee groepen. De landelijke woonstijl en de New Modern woonstijl. Wij duiken iets verder in de woonstijl New Modern.

Onder leiding van ‘De Memphis-groep’ werd er, door een invloedrijke groep interieurontwerpers, naar hartenlust geëxperimenteerd. Ze combineerden grillige objecten, felle kleuren, geometrische patronen, abstracte vormen en kitscherige styling tot een eclectische smeltkroes.

Minimalistisch design

De meubelen in een jaren ’80 interieur waren minimalistisch en simpel vormgegeven. Meubelen en accessoires bestonden uit eenvoudige vormen en strakke lijnen, welke in veelvoud met elkaar gecombineerd werden. Zo kon je gerust een ronde tafel met een vierkante poot tegen komen.

Vintage en Kitsch

In de jaren 80 ontwikkelde zich een stijl gericht op de vrije geest en zelfexpressie. Zo werden moderne meubelen gecombineerd met opvallende ornamenten uit voorgaande decennia. In het interieur van de jaren tachtig draaide het vooral om je eigen creativiteit.

Er werd in die tijd dan ook veel gebruik gemaakt van kringloopvondsten. Het was dé manier om je huis op een authentieke manier te decoreren. Items werden in een nieuw jasje gestoken door te voorzien van een nieuwe kleur of stof. Het waren echte eyecatchers om mee te pronken.

Naast de kringloopschatten waren reflecterende en glimmende elementen in die tijd ontzettend populair. Denk bijvoorbeeld aan een grote messing spiegel of een glazen bijzettafel, niets was te gek. Ook werd de Popart weer ontzettend populair. Je zag dit niet alleen terug in posters aan de wand, maar ook op allerlei dagelijkse voorwerpen zoals een koekblik.

New Modern interieur jaren 80

Heftige kleuren en geometrische vormen

Ondanks dat de meubelen een minimalistisch ontwerp hadden, zien we dat deze veelal een opvallende kleur hadden. Primaire kleuren zoals rood, blauw en geel waren niet weg te denken. Daarnaast werd er veel gebruik gemaakt van wit, zwart en zalmroze. Kleur werd overal toegepast en color-blocking werd een ware trend.

In een jaren tachtig interieur zien we niet veel texturen terug, maar dat werd gecompenseerd door het grote aantal geometrische lijnen en vormen. Muren werden geschilderd in kleurvlakken of behangen met grafische prints. Net als de heftige kleuren, werden verschillende prints en patronen met elkaar gecombineerd.

Neonverlichting als blikvangers

Een typisch verschijnsel in een New Modern interieur waren de neonlichten. Niet alleen als reclame in het straatbeeld, ook in woonkamers. Neonverlichting was beschikbaar in allerlei vormen en maten en zorgde samen met de verschillende patronen en kleuren voor een wild en eclectisch geheel. Neonverlichting werd ook veel gecombineerd met Popart. Lampen hadden veel al Popart vormen, zoals lippen, frisdrankblikjes of teksten. Ze werden letterlijk als blikvangers in de woonkamer gehangen.

De New Modern woonstijl in een nieuw jasje

De New Modern woonstijl was nog voelbaar tot ver in de jaren negentig. De stijl liep vloeiend over in de Urban 90’s woonstijl. De New Modern woonstijl uit de jaren ’80 is wellicht een beetje “too much” voor nu, maar toch zien we deze woonstijl weer een opmars maken. Wellicht een tikkeltje minder hysterisch. maar minimalistische meubelen zijn weer helemaal terug van weggeweest.

Ook zien we dat we weer meer kleuren toevoegen aan onze moderne interieurs. Met name in het gebruik van een felle accentkleur en pasteltinten zien we een opkomende trend. Net als het toepassen van opvallende eyecatchers in je interieur. Het hoeft allemaal niet meer zo ‘clean’ en strak.
Daarnaast zien we dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van recycling en up-cycling. Het opknappen van oude vintage meubelen en deze voorzien van een opvallende print of kleur was nog niet eerder zo populair als nu.

De New Modern woonstijl toepassen

Wil je de woonstijl New Modern toepassen in jouw interieur? Dat is helemaal niet zo moeilijk. Begin met een rustige, lichte basis. Vanuit hier voeg je steeds wat toe, of haal je juist wat weg. Ga voor een comfortabele bank met een simpel ontwerp. Durf je niet direct voor een bank in een felle kleur te gaan? Dan vormt een bank in de kleur van je muren een goed begin. Door simpel een plaid of sierkussens toe te voegen met een grafisch patroon creëer je al heel snel een “eighties” sfeertje in huis.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor alle overige meubelen en woonaccessoires. Door te spelen met kleuren, vormen en patronen creëer je een heel speels en levendig interieur. Kies voor een paar echte eyecatchers die een statement maken en jouw persoonlijkheid reflecteren.