Woontrend 2023: Layered Spaces

Ieder najaar worden de woon- en interieurtrends van het nieuwe jaar bekend gemaakt. Wat worden de nieuwste trendkleuren, -materialen en vormen? CBW heeft maar liefst vier woontrends voor 2023 op een rijtje gezet. Van duurzaam tot glamour en van natuur tot kleurcontrasten. Iedere week lichten wij één van deze vier trends uit en geven we tips en voorbeelden hoe je deze zelf kunt toepassen in jouw interieur. Inmiddels zijn we op de helft en is het tijd voor de derde woontrend volgens het CBW: ‘layered spaces’. Benieuwd welke stijl het beste bij jou past? Doe de woontrendtest!

* De vorige woontrends kun je hier (Sustainable Hedonism) en hier (Quiet Glamour) lezen.

Als we iets hebben geleerd van de afgelopen twee jaar is het wel dat wonen, werken, leren en ontspannen prima te combineren zijn op één plek. De noodzaak van wonen en werken in één huis, van stad en natuur en van binnen naar buiten is uitgegroeid tot trend. Door vindingrijke oplossingen overlappen ruimtes elkaar steeds makkelijker, vooral door slim inrichten. De verstedelijking neemt toe en tegelijkertijd wordt het gemiddelde woonoppervlak steeds kleiner. Logisch, om dan één ruimte voor meerdere doeleinden te gebruiken. En dat is precies waar de woontrend layered spaces op inspeelt.

Multifunctioneel

Gelaagdheid, diepte, multifunctioneel, inklapbaar-uitklapbaar, ruimtebesparend en vindingrijk. Dat zijn de sleutelwoorden van deze trend: interieurs worden steeds vaker multifunctioneel en hebben een bepaald gelaagdheid. Bijvoorbeeld slimme oplossingen voor onder andere thuiswerkplekken. Klaar met werken? Dan wordt het thuiskantoor in een handomdraai omgetoverd tot een woonkamer bijvoorbeeld. Door het plaatsen van kamerschermen en multifunctionele meubels krijgen ruimtes eenvoudig een andere functie. Deze gelaagdheid is ook terug te zien in wand- en vloerdecoratie vlakken die in elkaar grijpen of over elkaar lijken te vallen. Zo wordt het effect gecreëerd dat er meer ruimte is dan het eigenlijke oppervlak. Zelfs een kleiner woonoppervlak biedt de mogelijkheid om meerdere functies aan één ruimte te geven waardoor multifunctionele vertrekken ontstaan.   

Kleuren, materialen & vormen

Het kleurgebruik binnen deze trend is erg divers. Waar normaal wit de naam heeft ruimtelijk te zijn is kleur ook juist een manier om een kleine ruimte gelaagdheid te geven. Er wordt veel gebruik gemaakt van kleurcontrasten: Volop variatie met licht en donker, warm en koud en fel en vergrijsd om de setting ruimtelijker te maken wat vooral handig is bij een kleinere oppervlakte. Met andere woorden: optisch spelen met ruimte creëert mooie verrassingen! De dessins die worden gebruikt bestaan veelal uit vlakken die elkaar overlappen of doorsnijden, zowel recht als diagonaal. Hierdoor ontstaan onverwachte vormen en vlakverdelingen. Over het algemeen zijn de materialen binnen de trend layered spaces glad en neutraal. Maar wanneer je ze in contrast toepast zijn de materialen zeker niet saai. In combinatie met de gebruikte vormen krijgt de ruimte hierdoor juist ineens extra dimensie. Qua vormen houdt deze trend het vrij eenvoudig: de vormen zijn basic en voornamelijk rechthoeken en cirkels. Vaak overlappen vormen elkaar of lijken ze elkaar te doorsnijden. De meubels hebben veelal afgeronde vormen.

Woontrendtest

Benieuwd of deze woontrend echt bij jou past of dat er een andere trend is die meer jouw ding is? Doe de woontrendtest via de link hieronder en ontdek welke woonstijl jij het beste in jouw interieur toe kunt passen!