De grote voorjaarsschoonmaak

Schoonmaken met natuurlijke producten uit je keukenkastje

De lente staat alweer voor de deur. Zet de ramen en deuren open, tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Niet het leukste klusje in huis maar het moet toch gebeuren, dus poetsen maar.
In een tijd waar we steeds meer bezig zijn duurzaamheid en verantwoord leven is het belangrijk om ook eens stil te staan bij welke schoonmaakmiddelen er gebruikt worden. In veel schoonmaakmiddelen zitten chemische stoffen welke schadelijk kunnen zijn. Niet alleen voor het milieu maar ook voor je huid en je interieur. Om zo duurzaam mogelijk te zijn willen we optimaal gebruik maken van de producten die we in huis hebben.

Deze drie natuurlijke schoonmaakmiddelen staan gewoon in je keukenkastje. Azijn, bakingsoda en citroen. Met deze toppers maak je in een handomdraai je eigen natuurlijke middelen voor een schoon en opgeruimd huis.

Azijn

Azijn hebben we allemaal wel in huis, of het nu gaat om schoonmaakazijn of natuurazijn. Toch kennen ze wel enkele belangrijke verschillen. Eigenlijk zegt de naam het al; schoonmaakazijn is geschikt om schoon te maken. Schoonmaakazijn bevat meer zuur dan natuurazijn en kan ook methanol bevatten.
Natuurazijn is geschikt voor consumptie maar kan ook heel goed als schoonmaakmiddel gebruikt worden. Heel veelzijdig en dus een goed alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen.

Soda

Bakingsoda is een fijn wit poeder welke zowel geschikt is voor consumptie als schoonmaakmiddel. Het is een veelzijdig middel en niet belastend voor het milieu. Oftewel een goed product voor in je keukenkastje. Verwar bakingsoda niet met schoonmaaksoda, welke dus niet geschikt is voor consumptie maar wel een vriendelijk alternatief is voor chemische schoonmaakmiddelen.
Baking soda is een goed alternatief voor lichte schoonmaakwerkzaamheden en het verwijderen van geurtjes. Heb je wat krachtiger geschut nodig kies dan voor schoonmaaksoda.

Citroen

Je kan natuurlijk een kan verse ijsthee of fris fruitwater maken. Maar de citroen is een goede poetshulp. Citroen is een heel veelzijdig schoonmaakmiddel en het ruikt ook nog eens heel fris.

Maak je eigenschoonmaakmiddelen

Allesreiniger

Wellicht het meest gebruikte schoonmaakmiddel in huis; allesreiniger. Meng dezelfde hoeveelheid water met (schoonmaak)azijn. Voeg eventueel een paar druppel citroen toe om de zure lucht van de azijn te neutraliseren.

WC-reiniger

Hoewel bleek de wc fantastisch schoonmaakt is het het niet zo goed voor het milieu en de leidingen. Om toch een blinkende pot te krijgen heb je maar een paar dingen nodig.
Meng een kopje (baking)soda met azijn en voeg een paar druppel citroen toe. Giet het mengsel in het toilet en laat het even inweken. De combinatie van soda en azijn zorgt voor een bruisend effect. De citroen zorgt dat er een frisse geur in je toiletruimte achterblijft.

Ontstopper

De bruisende combinatie van soda en azijn is ook heel geschikt om je gootsteen mee te ontstoppen. Laat het een half uurtje intrekken en spoel door met kokend water. Is de verstopping hardnekkig? Gebruik dan schoonmaaksoda in plaats van bakingsoda.

Glasreiniger

Het kan wat moeite kosten om je ramen te lappen zonder strepen. Maar als het op ramen zemen aankomt is azijn je beste bondgenoot. Je hebt niet meer nodig dan een emmer warm water, een kopje azijn en schone doeken om je ramen en spiegels streeploos schoon te krijgen. Gebruik voor stevige vlekken onverdunde azijn op een microvezeldoek.

Schimmelverwijderaar

Bevochtig licht een spons en breng ongeveer een theelepel bakingsoda aan. Gebruik weinig water omdat anders het schurende effect van korrels weg is. Schuur met de spons over de weerplekken totdat de zwarte vlekken weg zijn. Spoel vervolgens goed af.
Ook kan je een vochtige spons met baking soda gebruiken om zeepresten en weerplekken op het douchegordijn te verwijderen. 

Kalkaanslag verwijderen

Heb je last van kalkaanslag in gootsteen of badkamer? Wrijf het oppervlak in met een halve citroen en laat het een paar minuten intrekken. Spoel het daarna af met warm water en je zult zien dat alles weer glanst. 

Vitrage reinigen

Vitrage wordt vaak van tere, dunne stof gemaakt en heeft dan ook een voorzichtige behandeling nodig. Los twee eetlepels baking soda op in een emmer met water. Laat de vitrage hierin een nachtje weken. Wring de vitrage voorzichtig uit en hang ze terug om aan de lucht te drogen. 

Stickers verwijderen

Wie kinderen heeft zal dit probleem vast herkennen. Je komt ze overal tegen; op bedden, ramen deuren, noem maar op. Stickers kunnen lastig zijn om te verwijderen, maar ook hier bied citroen een uitkomst. Schuur met een halve citroen over de stickerresten en laat het even intrekken. Met een sopje zelfgemaakte allesreiniger laten de resten makkelijker los.

Baking soda with vinegar and lemon. On wooden background.

Vlekken en geurtjes verwijderen

Azijn is een geweldig middel om vlekken en geuren te verwijderen uit meubelen. Dep met een droge doek een mengsel van water en azijn op de vieze plek. Veeg vervolgens met een microvezeldoek het vuil weg.

Hardnekkige vlekken

Heb je hardnekkige vlekken, bijvoorbeeld van rode wijn? Leg dan eerst een vochtige doek op de plek en laat een uurtje liggen. Behandel de plek met water en azijn en dek af met een schone vochtige doek. Laat deze liggen tot de plek droog is. Sprenkel witte wijnazijn en keukenzout op de vlek en laat dit inwerken tot de wijn is opgenomen. Dep nogmaals met een mengsel van natuurazijn en water over de vlek en veeg af met een microvezeldoek.

Last van muffe geurtjes?

Last van een muffe geur in de kast? Of ruikt je matras niet heel fris meer? Gebruik bakingsoda als geurvreter. Plaats een bakje met bakingsoda in je kledingkast, strooi het in je schoenen of op de bodem van je prullenbak om muffe geurtjes te neutraliseren.
Ook kan je heel simpel je matras een opfrisbeurt geven. Strooi wat bakingsoda over de matras, zet de ramen open en laat het even rusten. De bakingsoda zuig je vervolgens heel gemakkelijk op met de stofzuiger. Zo ruikt je matras weer lekker fris.

Wil je weten hoe je een vloerkleed reinigt met baking soda? Lees dan hier verder

Vieze afzuigkap

Soms heb je luchtjes in huis waarvan je niet direct weet waar deze vandaan komen. Check dan eens je afzuigkap. In de afzuigkap hopen veel resten van vet en olie zich op. Dit kan zorgen voor een onaangename geur.
Breng een pan met azijn en schijven citroen aan de kook. Zet het vuur lager en laat ongeveer een uur staan. Het stoomt zorgt ervoor dat je afzuigkap gereinigd wordt en dat je keuken weer fris ruikt.. Zorg er wel voor dat je ook de filters goed schoonmaakt.

Bescherm en verzorg je meubelen

Bescherm jouw meubelen met de beste verzorging! Wanneer je nieuwe meubelen aanschaft is het belangrijk dat je jouw meubelen beschermd en verzorgd. Door jouw meubelen regelmatig te reinigen en te verzorgen met onze care kits, zorg je dat jouw meubelen op langer termijn mooi en beschermd blijven. In ons assortiment onderhoudsmiddelen vind je care kits met een geschikt reinigings- en verzorgingsmiddel dat jouw materiaal niet beschadigd.