Vloerkleed schoonmaken met soda

Vloerkleed schoonmaken met soda

Je hebt een prachtig vloerkleed gevonden en daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Een vloerkleed heeft naast wekelijks stofzuigen ook zo nu en dan een opfrisbeurt nodig. Ook zit een ongelukje in een klein hoekje, dus kun je het beste vlekken in een vloerkleed schoonmaken met soda of andere middelen? We geven je een aantal tips! 

Je vloerkleed stofzuigen 

Misschien wat voor de hand liggend, maar stofzuig je vloerkleed minstens één keer per week. Zo voorkom je ophoping van stof en verwijder je huisstofmijt. Een hoogpolig vloerkleed heeft iets meer aandacht nodig omdat het stof hier tussen de polen kan gaan nestelen. Stofzuig zonder borstel om te voorkomen dat je jouw vloerkleed beschadigd.

Zo nu en dan heeft jouw vloerkleed een grondige behandeling nodig. Stofzuig eerst jouw vloerkleed zoals je dat normaal ook doet. Draai het kleed vervolgens om en stofzuig de onderkant. Hierdoor wordt er ook vuil aan de andere kant eruit geduwd. Til je vloerkleed maar op, je zult zien dat er vuil is losgekomen. Zuig dit eerst op voordat je het kleed weer omdraait. Je kunt deze stappen eventueel herhalen tot er geen vuil meer uit het kleed komt. Je doet er daarnaast ook goed aan om regelmatig je vloerkleed uit te kloppen. Gewoon ouderwets buiten met de mattenklopper!

Vloerkleed schoonmaken

Kan jouw vloerkleed wel een opfrisbeurt gebruiken? Je kan een vloerkleed heel eenvoudig schoonmaken met soda. Voor hardnekkige vlekken kun je het beste een professionele textielreiniger gebruiken, heb je dit nou niet in huis dan kun je  voor de meeste vlekken in een vloerkleed kun je ook zuiveringszout (baking soda) gebruiken. Dit staat vaak gewoon in het keukenkastje. 

Vlekken in vloerkleed schoonmaken

Wanneer de vlek net is ontstaan en het nog nat is, probeer deze dan eerst zo goed mogelijk droog te deppen met een schone doek. Hierdoor gaat het grootste deel van de vlek er vaak al uit. Dep altijd, door te wrijven vergroot je de vlek alleen maar en kun je de stof beschadigen. En werk altijd van buiten naar binnen. Blijft er een vlek achter? Verwijder dan door de vlekkenspray op een schone doek te sprayen en deze op de vlek te deppen.

Vloerkleed schoonmaken met soda

Je kunt ook jouw vloerkleed schoonmaken met soda. Baking soda is het wondermiddeltje wat bij de meeste mensen wel in het keukenkastje te vinden is. Kan jouw vloerkleed wel een opfrisbeurt gebruiken? Stofzuig eerst je vloerkleed grondig en strooi dan wat soda droog over het vloerkleed. Wrijf het er zachtjes in met een schone microvezeldoek en laat dit dan minimaal een uur tot een hele nacht intrekken. Zuig dit vervolgens op met de stofzuiger. Baking soda is een natuurlijk product en geeft geen schade aan jouw vloerkleed. Het is dus geen probleem om jouw wollen kleed te reinigen met baking soda. Baking soda zorgt ervoor dat nare luchtjes verdwijnen en het verwijderd vlekken. Heb je een hardnekkige vlek? Meng dan baking soda met een beetje lauw water en dep dit op de vlek. Laat het helemaal opdrogen en verwijder dan met de stofzuiger. 

Vloerkleed schoonmaken met azijn

Je hoort vaak dat je een vloerkleed ook kan schoonmaken met schoonmaakazijn of witte azijn. De meningen zijn hierover verdeeld. Wij raden dit echter niet aan, omdat azijn een blekend effect heeft en tevens bij verkeerd gebruik een bijtend effect heeft. Vooral met natuurlijke stoffen moet je hiermee oppassen. Pas ook op met andere schoonmaakmiddelen. Gebruik bij twijfel altijd een mild schoonmaakmiddel voor textiel. 

Voorkom vlekken in jouw vloerkleed

Natuurlijk zit een ongelukje in een klein hoekje, maar je kunt al veel voorkomen door niet op de bank te eten en niet met je schoenen die je buiten draagt op het kleed te lopen. Met onze All in House service kun jij voor een kleine vergoeding bij aankoop van jouw nieuwe stoffen zitmeubelen, maak ook op een vloerkleed vlekgarantie krijgen. Zo ben je 5 tot 7 jaar lang verzekerd voor vlekken. Mochten er toch vlekken ontstaan, dan ben je verzekerd van een goede service voor het professioneel verwijderen van vlekken. Lees meer over het onderhouden en schoonmaken van stoffen meubels in dit artikel.