Eetkamertafels: welke vorm en uitvoering past bij jou?

De eettafel is een groot en belangrijk meubelstuk in het interieur, het bepaalt de stijl van de rest van de eetkamer en/of keuken. Iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeuren op het gebied van kleur, vorm, stijl en grootte en door het grote aanbod tegenwoordig is het belangrijk om van tevoren al enigszins te weten waar je naar op zoek bent. Denk hierbij ook na over waar de eettafel geplaatst zal worden. Het zou immers zonde zijn wanneer je een tafel uitkiest die later te groot of te klein blijkt te zijn voor de ruimte. Houdt hierbij ook rekening met de bewegingsruimte die nodig is voor de stoelen. Wat zijn nou de mogelijke vormen voor een tafel om aan te eten naast een rechthoekige tafel en wat is nou HPL? Je leest het hieronder.

Ook vorm is bepalend voor de uitstraling van het interieur. Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden dan de ‘standaard’ rechthoekige eettafel. Zo zijn ronde, ovalen en tonvormige eetkamertafels helemaal trendy de afgelopen jaren, we bespreken de verschillende soorten hieronder. Een ronde of ovalen tafel creëert direct een ruimtelijk effect in de ruimte waar die wordt geplaatst: je kunt er makkelijker omheen bewegen dan rechthoekige eettafels. Laatstgenoemde plaats je namelijk ook sneller tegen een muur. Ook schuif je makkelijk stoelen bij aan een ovalen eettafel door de rondingen die de tafel heeft. En vergeet niet de uitschuifbare eettafel – deze is weer terug van weg geweest.

Tonvormige eettafels

Dé eettafel-trend van 2022: de tonvormige tafel. Helemaal in combinatie met een tafelblad van HPL gaan we deze vorm eettafel in steeds meer interieurs terugzien aankomend jaar. Een tonvormige eettafel is eigenlijk wat praktischer dan een ovalen eettafel: het is als het ware een rechthoekige eettafel maar met afgeronde uiteinden. Hierdoor oogt het direct veel ruimtelijker in de eetkamer en/of keuken. Helemaal in combinatie met een HPL-tafelblad Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om de rand van het tafelblad schuin af te laten lopen wat direct meet sfeer creëert rondom de eettafel.

Ronde eettafels

Een ronde eettafel is helemaal in; tegenwoordig hebben veel mensen een ronde eettafel in huis. Een ronde eettafel heeft veel voordelen. Zo biedt het ruimte in een kleine keuken en/of eetkamer doordat je er omheen kunt lopen, in een grote ruimte vult het juist de ruimte mooi op en kun je tijdens een etentje of een borrel met iedereen aan tafel makkelijk een gesprek voeren. Wij hebben verschillende ronde eettafels in het assortiment in verschillende prijsklassen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje tussen het aanbod van Profijt Meubel, Pronto Wonen of INHOUSE.

Ovalen eettafels

De ovalen eettafel behoort tot een van dé interieurtrends van de afgelopen jaren. Ovale tafels hebben de uitstraling van een rechthoekige eettafels maar zijn praktischer door de afgeronde uiteinden. Hoe kleiner de diameter van de tafel, hoe spitser de uiteinden zijn en andersom. Een voordeel van een ovalen eettafel is dat er nooit iemand aan het hooft van de tafel zit, je kunt als het ware met zijn allen letterlijk ‘rondom’ de tafel zitten. Een echte eyecatcher in het hedendaagse interieur!

Boomstamtafel

Boomstamtafels zijn vaak een pronkstuk in jouw interieur. Het ruwe karakter van het boomstamtafel zorgt voor een natuurlijke robuste uitstraling en is een aanwinst in jouw interieur. Omdat elk boom anders is heb je met een boomstamtafel altijd een uniek product in huis. Om een boomstamtafel te maken wordt namelijk een verticale plak uit een boomstam gebruikt om het tafelblad te maken. Hierdoor verschillenen per tafelblad niet allen de vorm, maar ook altijd de kleur van het hout en de nerven en evt. knoesten. Kies nog voor een passend ondertsel om je boomstamtafel helemaal af te maken.

HPL-bladen

Eettafels met een tafelblad gemaakt van HPL zijn enorm in opkomst. Door de vele mogelijkheden die HPL biedt is er voor ieder interieur wel een geschikt tafelblad te vinden. Daarnaast zijn ze strak en modern maar sluiten ze door alle mogelijke opties perfect aan op elke woonstijl. De voordelen van HPL is dat het niet werkt, in tegenstelling tot hout, krasbestendig is en makkelijk in onderhoud. Kom langs in onze showroom in Vriezenveen, vraag naar de mogelijkheden en laat je adviseren door een van onze interieuradviseurs!

Wat is HPL nou precies?

De afkorting HPL staat voor ‘High Pressure Laminate’, ook wel ‘hoge druk laminaat’. Het is opgebouwd uit meerdere lagen materiaal die samengeperst worden onder hoge druk waardoor een dichte, harde en vormvaste plaat ontstaat. Deze plaat kan vervolgens worden gebruikt als bijvoorbeeld een tafelblad van een eettafel. De tafelbladen zijn slijtvast, warmte- en vochtbestendig en eenvoudig schoon te maken: met een vochtige doek is de tafel af te nemen.

Lamulux eettafels

Een geheel nieuwe trend op het gebied van eettafels zijn tafels gemaakt van Lamulux. Lamulux is een krasvast materiaal wat te vergelijken is met een laminaat vloer. Het materiaal is bijna niet te onderscheiden van natuurlijk hout en voelt ook zo aan. Lamulux is verkrijgbaar in verschillende designs en “houtstructuren”.
Naast dat Lamulux ook erg praktisch is, zeker in een huis met jonge kinderen en huisdieren is het onderhoudsvrij, kan Lamulux goed tegen een stootje en heeft het afgeronde hoeken. Daarnaast is dit materiaal bovendien zeer betaalbaar en vaak stukken goedkoper dan robuste eiken eettafels.

Een eettafel op maat

Wij helpen je graag bij het samenstellen van een tafel op maat, precies zoals je deze graag zou willen hebben. Er zijn namelijk naast de eetafels uit onze collectie ook tal van mogelijkheden om jouw droomtafel helemaal zelf samen te stellen. Hierbij kun je denken aan de afmetingen van je tafel, de verschillende poten (spinpoot, u-poot, x-poot), de vorm van het tafelblad, het materiaal en de afwerking (bijv. opgedikt of verjongd – facet rand – tafelblad) en natuurlijk de verschillende kleuren, lakken en oliën.
Kom naar de winkel en creëer samen met onze interieuradviseurs jouw droom-eettafel. Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak.