De kleurentrends van 2023

Niets is zo persoonlijk als kleur, iedereen heeft een andere voorkeur. Elk jaar wordt er door de verfgiganten een trendkleur gekozen voor het nieuwe jaar, rekening houdend met het consumentengedrag van de laatste tijd. We hebben vier verschillende trendkleuren van vier verschillende verfgiganten op een rijtje gezet met voorbeeldartikelen die binnen deze kleurtrend passen. Welke kleurtrend past het best binnen jouw interieur?

Flexa: Wild Wonder

Maak kennis met ‘Wild Wonder’: een positieve, natuurlijke geeltoon die ons verbindt met buiten en ons ín huis beter kan laten voelen. De kleur is geïnspireerd door de magie, kracht en potentie van de natuur. Elk jaar wordt er geoogst, waarna de natuur opnieuw aan het werk gaat. De kleur Wild Wonder geeft dit weer: ‘Wild’ verwijst naar het vrije gevoel van de natuur en ‘Wonder’ naar de natuurlijke magie om ons heen. Met deze trendkleur als natuurlijke basis kun je eenvoudig een zacht interieur creëren door het te combineren met accessoires van andere natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan houten jaloezieën, linnen gordijnen of kastjes met webbing. Door de groene ondertoon van Wild Wonder te combineren met planten om zo nog meer rust in huis te creëren.

Juist fan van een meer uitgesproken interieur? Dan kun je ervoor kiezen om de trendkleur Wild Wonder te combineren met kleuren die je niet zo snel in de natuur terugziet zoals rode en zwarte accessoires bijvoorbeeld. Hierdoor steekt de natuurlijke ondertoon van Wild Wonder af tegen de opvallendere kleuren in de accessoires en ontstaat er een speels effect.

Graham & Brown: Alizarin

Graham & Brown heeft dit jaar gekozen voor een diepe maar verfrissend warme kastanjebruin tint van het jaar: alizarin. De kleur is zorgvuldig samengesteld om zo een uitnodigende leefruimte te creëren. Alizarin is een liefdevolle, allesomvattende tint die donker genoeg is om kleur en diepte in een ruimte te brengen. Tegelijkertijd is het een opbeurende en inspirerende tint die een creatief alternatief biedt voor de grijze en beige tinten. De kleur is vernoemd naar het pigment dat afkomstig is van de Rubia-plantensoort die van oudsher over de hele wereld als kleurstof werd gebruikt en neemt ons mee naar oude en exotische landen. De trendkleur kan worden gebruikt in kleine ruimtes om een cocooning effect te creëren of juist in grotere ruimtes om deze om te toveren in een weelderig verblijf.

Histor: Vining Ivy

Histor heeft de kleur Vining Ivy uitgeroepen tot kleur van het jaar 2023. Vining Ivy is groen, blauw, groenblauwig, blauwgroenachtig maar ook alle andere mogelijke combinaties van groen en blauw. Deze serene tint is een mooie, trendy toevoeging aan bestaande paletten of een elegant kleuraccent voor een meer traditionele vibe. Door het mengen van krachtig blauw met verfijnd groen ontstaat een diepe edelsteenkleur: Vining Invy. Een perfecte combinatie aangezien blauw rust brengt, terwijl de smaragdgroene toon een gevoel van balans creëert.

Karwei: Nordic Green

Karwei heeft de kleur Nordic Green benoemd tot kleur van het jaar 2023: een frisse groengrijze natuurtint die doet denk aan de zee en het bos. De trendkleur ademt rust uit en geeft body aan de ruimte zonder dat het opdringerig wordt. De kleur is eenvoudig te matchen met veel andere kleuren waardoor je eigenlijk alle kanten op kunt in jouw interieur. De groengrijze tint past mooi bij zowel warme en koele tinten en zorgt daarnaast voor balans in je huis. Ook een combinatie met witte tinten en meubelen uitgevoerd in bijvoorbeeld warm groen velvet of teddy stoffen past erg goed bij deze kleur. Juist in combinatie met naturel- en groene kleuren merk je dat Nordic Green erg sfeervol en warm is. De trendkleur van 2023 komt veel terug in Scandinavië, waar de grijsgroene tint veel terugkomt in de natuur en de houten huizen. Voel de koele bries van de zee, zie de grijsgroene beplanting langs de kust en droom weg bij de kleur van het jaar.