Wat is een goed hoofdkussen bij nekklachten?

Een goed hoofdkussen voor nekklachten

Wat is een goed hoofdkussen bij nekklachten?

Een groot deel van de mensen heeft wel eens last van nekklachten. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een verkeerde slaaphouding in combinatie met een verkeerde of slechte ondersteuning. In dit artikel leggen we de verschillende oorzaken van nekklachten uit en hoe je dit kunt verminderen. Ook laten we weten wat een goed hoofdkussen bij nekklachten is.

Hoe ontstaan nekklachten?

Nekklachten kunnen om verschillende redenen ontstaan. Volgens onderzoek heeft 70 procent van de mensen wel eens te maken met nekklachten. Nekklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Chiropatoren maken onderscheid tussen acute nekklachten en het geleidelijk ontstaan van nekklachten.

Oorzaken van nekklachten die geleidelijk ontstaan:

Verkeerde zithouding, bijvoorbeeld wanneer je veel achter een computer of laptop zit.
Verkeerde slaaphouding.
Zware of verkeerde belasting.
Slijtage van het kraakbeen (Artrose)
Stijve en pijnlijke nek door kou en tocht.

Oorzaken van acute nekklachten:

Whiplash als gevolg van een ongeluk
Onverwachte beweging / verdraaiing van de nek
Overbelasting van de nekspieren
Stress of spanning

Nekklachten kunnen zich op verschillende manieren voor doen. Denk aan een stijve nek, moeilijk over je schouder kunnen kijken, zeurende pijn in de bovenrug, hoofdpijn en een stekende, doffe of zeurende pijn in je nek. Ervaar je nek- of rugklachten? Raadpleeg dan altijd een specialist. Jouw huisarts kan je doorverwijzen naar de juiste specialist of fysiotherapeut.

Silvana support kussen

Hoe verminder je rug- nek of hoofdpijn na het slapen?

Word je vaak wakker met een stijve nek, hoofdpijn en/of rugpijn? Dan kan het heel goed zijn dat je in een verkeerde houding slaapt en dat je nek en rug niet de juiste ondersteuning krijgen. Je nek en rugwervels liggen niet op één lijn en worden zelfs bekneld, evenals je spieren die niet kunnen ontspannen. Maar wat is dan de juiste houding en hoe kun je nek- en rugpijn na het slapen verminderen of voorkomen?

Nekpijn na het slapen, wat moet je doen?

Wanneer je last hebt van nekpijn of een stijve nek na het slapen, is het goed om eens een afspraak te maken met een therapeut (bijvoorbeeld een chiropractor). De therapeut kan jou op dat moment helpen met het verminderen van de pijn op bepaalde drukpunten. Ook kan de specialist verder kijken naar de klachten en de oorzaak hiervan. Verschillende rustige bewegingsoefeningen kunnen in het moment zelf ook de pijn verlichten. Om nekpijn te voorkomen is het belangrijk dat je ‘s nachts de juiste ondersteuning krijgt en in een goede houding ligt. Een goed matras en hoofdkussen dat bij jou en jouw slaaphouding past, zorgt voor de juiste ondersteuning en voorkomt het afknellen en verkrampen van spieren en gewrichten.

Welk hoofdkussen past goed bij mijn slaaphouding?

Alleen een goed matras is niet voldoende. Jouw hoofdkussen bepaalt namelijk een groot deel van je nachtrust. Welk type hoofdkussen goed is voor jou, is afhankelijk van jouw slaaphouding. Slaap je gedurende de nacht altijd in een vaste houding, bijvoorbeeld op je zij of rug. Een goed hoofdkussen bij nekklachten is een ergonomische hoofdkussen dat bij jouw slaaphouding past. Het voorkomt rug- en nekklachten.

Een goed hoofdkussen bij nekklachten

Ergonomische kussens zijn ontworpen voor mensen met een favoriete slaaphouding. Zo slaapt 3 op de 4 mensen op de zij. Dit is een goede houding wat je lichaam de nodige ontspanning geeft, mits je lichaam op de  juiste manier wordt ondersteund. Veel ergonomische kussens, zoals die van Tempur, hebben een speciale vorm dat aansluit op de slaaphouding. Ook het materiaal maakt veel verschil. Zo vormt latex of traagschuim zich naar je lichaam, waardoor nek en hoofd optimaal ondersteund kunnen worden gedurende de nacht.

TEMPUR_Sonata ergonomisch hoofkussen zijslapers

Wat is een goed hoofdkussen voor zijslapers?

Wanneer je ‘s nachts altijd op je zij ligt, dan is het belangrijk dat je hoofd in het verlengde van je rug ligt. Daarbij is het ook belangrijk dat je wervelkolom een rechte lijn vormt. Het type matras en het hoofdkussen spelen hierin een belangrijke rol. Heb je een stijve nek en schouders na het slapen? Grote kans dat je niet voldoende of goed wordt ondersteund. Bij een te hoog of een te laag hoofdkussen worden je wervels verkeerd belast, hierdoor ontstaat er verkramping van de spieren en een stijve nek na het slapen. Voor een zijslaper is het belangrijk dat jouw hoofdkussen de juiste hoogte heeft om je hoofd en schouders voldoende te ondersteunen. Daarbij is een goede ondersteuning in de nekholte ook belangrijk. Wanneer je nek volledig wordt ondersteund en je nekwervel in een rechte lijn ligt, voorkom je nekklachten.

Tempur en Silvana ergonomische hoofdkussens

Tempur heeft een speciaal ergonomische hoofdkussen ontwikkeld voor zijslapers. De Sonata is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en ontworpen voor een actief comfort aan nek en hoofd wanneer je ‘s nachts van zijde wisselt. De bekende Silvana Support kussens hebben een speciale latex neksteun in de kussen en is verkrijgbaar in verschillende hardheden. Daarnaast draagt de schoudercontour bij aan een optimale aansluiting van de schouders.

TEMPUR_Ombracio ergonomisch hoofdkussen rugslapers

Wat is een goed hoofdkussen voor buikslapers?

Slechts een klein deel van de mensen slaapt op zijn of haar buik. Dat is maar goed ook, want op je buik slapen is helemaal niet goed voor je rug en je nek. Wanneer je op je buik slaapt, ligt je nek gedraaid. Hierdoor word je met een stijve nek wakker. Daarnaast heb je in deze houding een diepe holling in je rug. Doordat je de hele nacht in deze houding slaapt kun je met behoorlijk wat rugpijn in je onderrug wakker worden. Probeer daarom in eerste instantie een andere slaaphouding aan te wennen. Slaap je toch op je buik, kies dan voor een stevig matras en een dun kussen. Met een dun kussen belast je jouw nek zo min mogelijk. In deze slaaphouding kun je er ook voor kiezen om zonder kussen te slapen.

Tempur Ombracio

Tempur heeft ook een speciaal kussen ontworpen voor buikslapers. De Tempur Ombracio hoofdkussen heeft een speciale vlinder vorm, waardoor je het kussen onder je kunt vasthouden en een comfortabele houding kunt aannemen. Dit stimuleert ook de luchttoevoer vanaf de zijkant.

TEMPUR_Millennium ergonomisch hoofdkussen rugslapers

Wat is een goed hoofdkussen voor rugslapers?

Wanneer je een rugslaper bent, is de hoogte van jouw kussen erg belangrijk. Ook hier is het belangrijk dat je nekwervel en je hoofd zoveel mogelijk in een rechte lijn ligt. Wanneer je een te dik kussen hebt, kantelt je hoofd naar voren en wanneer je een te laag kussen hebt, kantelt je hoofd naar achteren. In beide situaties wordt jouw nek verkeerd belast, waardoor je wakker wordt met pijn in je nek of een stijve nek. De holling van je rug heeft hier ook veel mee te maken. De gewenste hoogte van het kussen is afhankelijk van de kromming van je rug. Hoe groter de kromming is, hoe hoger het kussen moet zijn. Op deze manier ontlast je jouw rug en voorkom je rugklachten na het slapen.

Tempur Millenium

Het hoofdkussen Millenium van Tempur zorgt voor de juiste houding en ondersteuning van je nek. Daarnaast biedt het kussen ook een drukontlastende ondersteuning. Je kunt als rugslaper ook kiezen voor een traditioneel gevormde kussen.

Laat je deskundig adviseren

Zoals we al eerder hebben genoemd, is niet alleen een goed hoofdkussen bij nekklachten belangrijk, maar ook het matras. Een goede combinatie dat is afgestemd op jouw postuur, gewicht en slaaphouding zorgt ervoor dat je rug- en nekklachten voorkomt en uitgerust wakker wordt. Laat je daarom altijd goed adviseren door onze slaapspecialisten in de winkel. Hier kun je verschillende opties ervaren en krijg je deskundig advies, zodat jij weer uitgerust en ontspannen wakker wordt en je alles uit je dag kunt halen!