Zo creëer je een stijlvol interieur

Zo creëer je een stijlvol interieur!

Vind jij het lastig om een balans te creëren in jouw interieur en oogt het al snel wat rommelig of druk? Geen paniek, het is niet zo moeilijk als dat het lijkt. Wij geven je graag een aantal tips die je direct toe kunt passen. Zo creëer je een stijlvol en gebalanceerd interieur! 

Creëer een rustige basis

Een stijlvol ‘picture perfect’ interieur begint met een rustige basis. Bepaal vooraf met welke stijl, basiskleuren en welke materialen je wilt werken. Meubels zijn hierin belangrijk. Kies niet allemaal verschillende soorten meubels in verschillende materialen en kleuren, maar kies voor een eenheid in materiaal en kleur. Bijvoorbeeld het tv-meubel, de eetkamertafel en de wandkast in dezelfde stijl. Zo hou je de basis rustig. 

De kracht van herhaling

Wanneer je werkt met allerlei verschillende materialen en kleuren, oogt het al snel erg druk en een rommeltje. Kies daarom voor één of twee accentkleuren en laat dit terugkomen in verschillende items. Hetzelfde geldt voor materialen. Vind je bijvoorbeeld rotan mooi, laat dit dan in verschillende interieur items terugkomen voor een mooie en sfeervolle eenheid: een rotan fauteuil, met een mooie rotan lamp boven de eetkamertafel en rotan manden. Ook hier geldt: less is more. Dus kies 1 of 2 materialen, bijvoorbeeld metaal en teakhout, en herhaal dit in jouw interieur. Zo creëer je een sfeervolle eenheid.

Een opvallende eyecatcher

Er is natuurlijk niks mis met wat kleur en creativiteit, maar pas dit gematigd toe. Wanneer je alleen maar unieke en kleurrijke meubels hebt staan wordt het een bonte kermis. Wil je graag kleur toepassen in jouw woning? Ga dan voor een enkele item in een accentkleur. Bijvoorbeeld de eetkamerstoelen of de bank in een sprekende kleur. Maak er een mooi geheel van door de accentkleur terug te laten komen in jouw accessoires. Ben je niet zo’n fan van kleur, maar heb je bijvoorbeeld wel een prachtige vintage vondst? Gebruik dit dan als echte eyecatcher. Dit brengt persoonlijkheid en sfeer in jouw interieur.

Balans met ‘de regel van 3’

Het geheim van ieder interieurstylist: groeperen per 3. Woonaccessoires brengen natuurlijk veel sfeer in jouw interieur, maar dat betekent niet dat je ze overal maar neer moet zetten. Door te groeperen creëer je meer rust en eenheid. Combineer bijvoorbeeld drie verschillende vazen op tafel in verschillende hoogtes of drie verschillende persoonlijke items – bijvoorbeeld souvenirs van vakantie – in een open kast. De regel van drie beperkt zich niet alleen tot de accessoires. Je kunt het ook toepassen met kleuren: twee basiskleuren en een accentkleur in een ruimte. Bijvoorbeeld de combinatie van beige en zwart met goud als accentkleur. Je kunt dit ook doen met meubels. Plaats drie verschillende bijzettafels als ‘groep’ bij elkaar in de zithoek of combineer een fauteuil met een lamp en een mooi wandkleed. Natuurlijk hoef je niet overal groepjes te maken van drie. Het gaat om de balans. Zo hoef je niet op alle muren wat op te hangen en kan een lege tafel ook geen kwaad. Een unieke lamp boven de tafel kan al een echte eyecatcher zijn en wordt het met extra accessoires op tafel misschien wel te druk.