Onderhoud hout

Algemene informatie over hout

Hout is een fantastisch natuurproduct dat ideaal te verwerken is tot meubelen. Het is hard en het laat zich makkelijk bewerken. Door deze veelzijdigheid is hout het meest verwerkte product in meubelen. Verschillen in kleur, tekening en structuur geven hout karakter. Ook noesten en kleine haarscheurtjes dragen daar toe bij.

Houten meubelen zijn o.a. in de volgende “samenstelling” te verkrijgen:

 • Gemaakt van 100% massief hout.
  Onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuur kunnen veranderingen optreden in de omvang en de vorm van het materiaal.
  Het gevolg hiervan kan zijn, dat de lijmnaden verschuiven, of dat een tafelblad hol of bol gaat staan. Dit “werken” kan worden beperkt door te zorgen voor een kamertemperatuur tussen 15° en 24° en een vochtigheidsgraad tussen 40% en 50%.
 • Gemaakt van plaatmateriaal zoals MDF voorzien van een afwerking van bijv:
  – Fineer (een dun laagje hout).
  – Kunststof folie (een folielaag die al dan niet voorzien is van een houtstructuur).
  – Lak, meestal in een pigment zoals wit/zwart.
  Nadat een meubel zijn uiteindelijke vorm heeft gekregen, kan het voorzien worden van kleur en afwerking.
 • Combinatie van plaatmateriaal met fineer of lak en massieve delen (semi-massief).

Houtafwerking, eigenschappen en onderhoud

Lak

 • Lak heeft de eigenschap om het meubel te kleuren en/of te beschermen. Een eigenschap van een gelakt meubel is, dat het makkelijk in onderhoud is en niet zo kwetsbaar is voor bijv. kringen. Dit wil niet zeggen dat er geen kringen in het hout kunnen komen. Een nadeel van lak is, dat als de laklaag door het gebruik beschadigd raakt, dit over het algemeen alleen door een vakman hersteld kan worden.
 • Kijk uit voor krassen, gebruik onderzetters.
 • Voor dagelijks onderhoud gebruikt u een goed uitgeknepen zeem. Goed nadrogen om vochtschade te voorkomen.

Was

Was wordt in de regel aangebracht op meubelen waarbij men kiest voor een mooie warme natuurlijke uitstraling. Naast de mooie uitstraling heeft een met was bewerkt meubel iets meer zorg nodig.
Tevens dient u er rekening mee te houden, dat was iets gevoeliger is voor kringen van o.a. glazen en vazen, zorg in dit soort gevallen voor onderzetters. U dient meubelen die van een waslaag voorzien zijn, regelmatig te onderhouden!
Onderhoudsadvies: Antiekwas / Bijenwas / Greenfix
Reinigingsadvies: Woodclean intensieve houtreiniger

Olie

Olie geeft een mooie natuurlijke uitstraling en het meubel is goed beschermd tegen huishoudelijk gebruik. Meestal is dit soort olie gebaseerd op lijnolie. Het grote voordeel van een olie afwerking is, dat u als consument heel makkelijk evt. vochtkringen en gebruikssporen zelf kunt verwijderen, door eenvoudig met een staalwolletje en een beetje Greenfix-olie de plek of het hele meubel te behandelen.
Onderhoudsadvies: Greenfix / Kleurolie
Reinigingsadvies: Woodclean intensieve houtreiniger

Onbehandeld hout

Soms is een meubel het mooist als het onbehandeld en natuurlijk blijft, denk hierbij aan onbehandeld teak. Het houten meubel dient nog wel enige vorm van bescherming te krijgen, maar moet qua uitstraling zoveel mogelijk aansluiten bij de originele kleur en uitstraling van het hout. Dit zien we vooral bij teakhout en eikenhout.
Afwerkingsadvies: Teakfix / Natural Woodsealer
Reinigingsadvies: Woodclean intensieve houtreiniger

Tips voor hout

 • Hout is een natuurproduct en zal als zodanig reageren op zijn omgeving.
 • Hout zal na verloop van tijd altijd iets nakleuren.
 • Probeer het hout niet in direct zonlicht te plaatsen. Dit kan leiden tot vlekkerige verkleuring.
 • Hang tijdens de winter maanden (als de lucht droog is) waterbakjes aan de verwarming om de luchtvochtigheid te reguleren.
 • Als u accessoires (graag voorzien van viltdoppen om krassen te voorkomen) op het meubelstuk plaatst, verzet deze dan regelmatig, dit om te voorkomen dat het hout op deze plekken niet of anders opkleurt.
 • Houdt u aan de onderhoudsschema’s en gebruik onderzetters.
 • Plaats uw houten meubelen niet te dicht bij een warmtebron (kachel, open haard, c.v.-radiator, enz.).