Kleur kiezen in je interieur

Kleur kiezen in je interieur

doe je zo!

Een kleur in het interieur brengt sfeer, warmte en zorgt dat de ruimte beter tot zijn recht komt. Veel mensen vinden het lastig om een kleur te kiezen. Wit wordt veel gekozen, want het is een prettige frisse ‘kleur’ die overal bij past. Mensen kiezen wit, omdat ze bijvoorbeeld bang zijn dat een verkeerde kleur kiezen, dat de kleuren vloeken, of dat de kleur snel zal vervelen. Het is goed om je mooiste kleur te kiezen boven het meegaan met de trends, want dat zal snel vervelen. Kies een kleur waar je vaak naar grijpt, waar je oog steeds opvalt, want daar wordt je echt blij van!

Maak een moodboard

Maar welke kleur past bij jou en hoe kom je hier achter? Het maken van een moodboard helpt jou niet alleen te ontdekken wat jouw woonstijl is, maar het helpt jou ook te ontdekken welke kleur het beste bij jou past. Hierbij kijk je naar de basiskleuren en de accentkleuren. Maar hoe pak je dit aan? We hebben voor jou een stappenplan gemaakt:

  1. Pak een stapel tijdschriften, zet een pot thee en ga aan de slag.
  2. Pak een kookwekker en zet hem op een half uur.
  3. Kijk niet kritisch of twijfel niet als je in de woonbladen bladert. Scheur alles eruit wat je maar een beetje mooi vindt.
  4. Leg de tijdschriften na een half uur aan de kant en pak de grote stapel voor je neus.
  5. Bekijk alle foto’s één voor één en sorteer ze op 3 stapels: de ‘dat-is-goed-stapel’, de ‘misschien-toch-wel-stapel’ en de ‘nee-toch-maar-niet’ stapel.
  6. Gooi de nee-toch-maar-niet-stapel in de papierbak.
  7. Bekijk de ‘misschien-toch-wel-stapel’ nogmaals en leg alle plaatjes die je toch echt mooi vindt op de juiste stapel en gooi de rest in de papierbak.
  8. Plak de plaatjes die overgebleven zijn in een mooie compositie op een groot vel papier.
  9. Hang het moodboard aan de muur. Kijk door je oogharen naar je moodboard en beantwoord de vraag: welke kleur is overheersend?
  10. Bingo! Dat is de kleur waar je in huis mee aan de slag moet! Gebruik een kleurwaaier en zoek de juiste code van de kleur. Hier ga je dan mee aan de slag.

TIP! Heb je geen tijdschriften in huis, gebruik dan Pinterest! Voeg alles wat je tegenkomt en aanspreekt toe aan een bord en sorteer daarna alle afbeeldingen. Daar waar je over twijfelt kun je tijdelijk op een ander bord pinnen.

Accentkleur

Bij een evenwichtig kleurenplan gebruik je vaak 2 basiskleuren en fris je de boel op met een accentkleur. Vaak kun je in je moodboard de accent-kleur vinden die jouw kleur kan versterken. Om je te helpen om de juiste kleur te kiezen, kun je ‘het stappenplan’ uit de bijlage gebruiken. Print deze uit en vul het in. Succes met je keuze!

Voorbeelden van moodboards

Hieronder hebben we een aantal moodboards uitgelicht om te laten zien hoe je de kleuren (en de stijl) kunt herkennen. Soms komt het voor dat je combinaties van stijlen in een moodboard ziet. Dat kan natuurlijk en dit is ook geen probleem. Kies dan één hoofdstijl en voeg hier een aantal eyecatchers uit de andere stijl aan toe. Zo kun je bijvoorbeeld in de basis alles modern en strak houden en hier een klassieke fauteuil aan toevoegen. Of combineer industrieel met een paar sfeervolle vintage items, zoals een vintage vloerkleed, een fluwelen fauteuil en een oude platenspeler. Dit brengt niet alleen veel sfeer in je interieur, maar het weerspiegelt ook jouw persoonlijkheid. Zo voel jij je echt thuis in jouw interieur. Ditzelfde geldt ook voor kleuren, wees niet bang om bijvoorbeeld een felgekleurde fauteuil toe te voegen.

In het eerste moodboard een duidelijke basis van wit, lichtgrijze tinten en donkergroen. Als accentkleuren zie je lichte groentinten met een tikje geel. Het moodboard laat verder een moderne stijl zien in combinatie met rustieke, natuurlijke elementen en materialen.

In het tweede moodboard zien we duidelijk een romantische stijl. Met betrekking tot de kleuren zien we in de basis wit en lichte (pastel) tinten: roze, grijs en beige. Dit wordt gecombineerd met natuurlijke houten materialen en zachte stoffen. Als accentkleur zien we duidelijk donkergroen terugkomen. Dit kan gemakkelijk in de vorm van groene planten toegevoegd worden. Daarnaast kun je de donkergroene kleur ook terug laten komen in kussens en accessoires.

Veel succes met het kiezen van de kleur voor jouw interieur!