Het beste matras voor rug en nekklachten

Wordt jij vaak wakker met rug en nekklachten die in de loop van de dag weer wegtrekken? Grote kans dat jouw klachten dan worden veroorzaakt door een matras dat niet goed bij jou past. Een matras dat de juiste ondersteuning biedt in combinatie met een goed kussen, kan ervoor zorgen dat bestaande rugklachten worden verminderd. We leggen je graag uit waar je op moet letten. Kom je er niet uit? Onze slaapspecialisten geven je vrijblijvend een persoonlijk advies.

Wat zijn de beste matrassen tegen rugklachten en nekklachten?

Een goed matras sluit aan op jouw persoonlijke behoeften. Wanneer het matras voor jou de juiste ondersteuning biedt en drukpunten ontlast, vermindert of voorkomt dit zelfs rugklachten. Wat het beste matras is voor jou hangt af van een aantal factoren: lichaamsgewicht, postuur en slaaphouding. Belangrijk is de ruggengraat in een rechte, natuurlijke positie ligt. Door de hardheid van het matras en het type matras af te stemmen op de persoon, kan deze natuurlijke houding worden bereikt. 

Is een hard matras goed voor rugklachten?

Nee, een hard matras is niet de oplossing. Vroeger werd er gezegd dat als je last had van rugklachten, een hard matras de oplossing was. Dit komt omdat de vroegere spiraalbodems op een bepaald punt doorzakken in een kuil, wat zorgt voor rugklachten. Als oplossing hiervoor werd er een plank onder geschoven, waardoor je een stuk harder lag. Hierdoor dachten mensen dat een harder matras goed was voor rugklachten. 

De ideale hardheid van een matras

De ideale hardheid is afgestemd op jouw slaaphouding en gewicht. Wanneer je op een te hard matras slaapt, neem je automatisch een verkeerde positie aan om enigszins comfortabel te kunnen liggen. Het gevolg hiervan is dat jouw ruggengraat in een onnatuurlijke houding wordt gedwongen. Dit zorgt ervoor dat er rugklachten ontstaan of bestaande klachten erger worden. Voor zijslapers is het belangrijk dat de nek en taille worden ondersteund en de heupen en schouders (drukpunten) kunnen worden ontlast en voor rugslapers is een goede ondersteuning in de onderrug belangrijk. Voor buikslapers en zwaardere mensen is het aan te raden om een steviger matras te nemen. Laat je adviseren door onze slaapspecialisten, zij kunnen jou precies vertellen wat voor jou geschikt is!

Het beste matras voor rugklachten

Een goed matras voor rugklachten persoonlijk en hangt af van de verschillende factoren. Over het algemeen wordt traagschuim gezien als het beste materiaal voor rugklachten. Daarnaast zijn matrassen met comfortzones (pocketvering matrassen) ook goed, omdat de individuele pocketveren met je lichaam meebewegen. De comfortzones in een pocketveringmatras hebben ook verschillende hardheden om op de juiste punten ondersteuning te bieden. 

Traagschuim matras tegen rugklachten

Vooral voor zijslapers en rugslapers is een traagschuimmatras een echte uitkomst. Traagschuim wordt ook wel NASA schuim genoemd en vormt zich volledig naar je lichaam. Ons merk Tempur heeft zich hierin gespecialiseerd en haar eigen authentieke Tempur materiaal ontwikkeld. Dit materiaal reageert op jouw lichaamstemperatuur, gewicht en vorm en past zich continu aan jou aan. Hierdoor ontstaat er een uitstekende drukverdeling. Om deze redenen wordt het vaak ook in ziekenhuizen gebruikt.  Het ventileert wel minder goed, waardoor het voor jou ook té warm aan kan voelen. Je moet daarnaast wel een redelijk vaste slaaphouding hebben, want zoals de naam het al zegt: het schuim veert erg traag terug wanneer je van positie veranderd. Dus ben je erg bewegelijk in je slaap? Ga dan voor een pocketvering matras.

Pocketvering matrassen

Wanneer je last hebt van rugklachten, kan een pocketvering matras je een goede oplossing zijn. Een pocketvering matras is er in vele vormen, hardheden en budgetten waardoor er ook voor jou een passend matras te vinden is. Door de verschillende comfortzones wordt jouw rug goed ondersteund. Wanneer je een matras van één stuk schuim hebt, zoals koudschuim, mis je deze comfortzones die de drukpunten verlagen.