Geschiedenis

Sfeer pand vroeger

De geschiedenis van Löwik Wonen & Slapen

Lopend door de enorme woonboulevard aan het Westeinde in Vriezenveen Overijssel, is het haast niet voor te stellen dat Löwik Wonen & Slapen ooit is begonnen vanuit een eenvoudige bakfiets.

In 1933 stapt Jan Löwik, de oprichter van het huidige bedrijf, op een tweewieler om de door hem gemaakte matrassen bij de klanten af te leveren. Een bedrijfswagen kent de ondernemer niet, wel de zorg en noodzaak de klant tevreden te houden. Het is hard werken, maar het levert Jan Löwik geen windeieren op. De “zaak” van de matrassenmaker groeit en groeit.

Verkoop van meubelen

De zoon van Jan Löwik, Harrie, stapt in het familiebedrijf. Hij heeft grote plannen en vooruitstrevende ideeën. Het is 1969 en de drive van Harrie wordt al snel zichtbaar. Achter de zaak aan het Oosteinde wordt een toonzaal gebouwd, goed voor een oppervlakte van 1.000m2. Ongekend groot in die tijd. De verkoop van meubelen zit in de lift. Vader Jan en zoon Harrie leggen de bouwstenen voor het familiebedrijf.

Jansen & Tilanus, een nieuw begin

In het begin van de jaren zeventig wordt afscheid genomen van het pand aan het Oosteinde in Vriezenveen. Een verhuizing volgt naar het Westeinde van Vriezenveen, aan de andere kant van het dorp. Het nieuwe domein wordt het pand van Jansen & Tilanus, de voormalige textielfabrikant. De lange onderbroeken en borstrokken verdwijnen en maken plaats voor tafelsstoelen en banken van Löwik. De bovenverdieping (nu de afdeling slapen) wordt gehuurd. Het is een verdubbeling van de winkeloppervlakte.

Een fabriek gevuld met meubelen, slaapkamers en keukens

Een belangrijke stap in de ontwikkeling van Löwik volgt tien jaar later, als het gehele fabriekscomplex wordt gekocht. Het is het begin van de huidige woonboulevard. De 2000m2 van toen is uitgegroeid tot een onderneming van zo’n 45.000 m2 meubels. De authentieke schoorsteenpijp, ooit het ronkende bewijs van een draaiende fabriek, geldt nu als baken voor de bezoekers.

Niet alleen is er een toename van het aantal vierkante meter winkeloppervlakte, ook het gebouw heeft een nieuw jasje gekregen. De gevel en entree zijn compleet vernieuwd. In het pand zijn de elementen van weleer nog duidelijk zichtbaar en onaangetast. Zo worden de designkeukens gepresenteerd in de oude machinekamer, waarbij de lift uit 1904 nog aanwezig is.

lowik-meubelen-pand

Wat hebben de fiets en meubels gemeen

Net als voor zijn opa, speelt de fiets een belangrijke rol in het leven van huidig adjunct directeur Gerben Löwik. Voordat hij in de voetsporen treedt van zijn vader, maakt Gerben carriére als beroepswielrenner. Begonnen bij Giant-Löwik maakt hij vervolgens de overstap naar het profpeloton en komt hij uit voor topploegen als Rabobank, Vacansoleil en het Belgische Omega PharmaLotto. Opmerkelijk, want Gerben heeft eigenlijk niet de intentie om professioneel wielrenner te worden. “Ik vertrok destijds naar Maastricht om aan de universiteit Internationale Bedrijfskunde te studeren, met als doel mijn vader ooit op te volgen”, zegt de Vriezenvener in de krant. “Het fietsen is er toen min of meer tussendoor gekomen.”

Harrie, zelf een fervent wielerliefhebber, vindt het prima. Hij is de grootste fan van profrenner Gerben en geniet van diens prestaties. Ooit begonnen bij AWV de Zwaluwen in Almelo ziet hij nu zijn zoon aan de start staan van de Tour de France, de Ronde van Spanje en de Giro d’Italia. Gerben neemt ook deel aan het wereldkampioenschap en vrijwel alle grote wielerklassiekers die er bestaan. Met zijn opa heeft Gerben overeen dat er hard gewerkt moet worden op de fiets.

Zijn wielercarriére gaat gepaard met de nodige ups & downs, maar hij laat zich nooit uit het veld slaan. Na elf jaar op de fiets in het profpeloton knijpt Gerben in de remmen. Gepokt en gemazeld door het wieler metier stapt hij “eindelijk” in de voetsporen van zijn vader. Het is het begin van een nieuw tijdperk in het imposante fabriekspand in Vriezenveen.

80 jaar Löwik Wonen & Slapen

“Voor meubelen rij je toch naar Vriezenveen”, luidt nog steeds de reclameboodschap op de radio. Inmiddels is het assortiment flink uitgebreid en gaat de consument niet meer alleen voor banken, tafels en stoelen naar het Westeinde. Eiken meubelen zijn al lang niet meer toonaangevend, het assortiment is flink uitgebreid met een enorm gevarieerde collectie. De grootste woonboulevard van Oost-Nederland biedt onderdak aan alles voor jouw interieur. Van accessoires, meubelen, slaapkamers en keukens. Van trendy, eigentijds, retro en vintage tot Scandinavisch en modern design. Een interieur voor iedereen.