Hoe haal je de warmte uit huis?

We zaten allemaal te wachten op het mooie, warme zomerweer. Het ziet ernaar uit dat het voorlopig ook nog warm blijft. Hoewel we er buitenshuis van genieten, willen we het binnen toch liever koel houden. Als de warme temperaturen blijven aanhouden kan het binnen in huis erg warm worden.

Het beste is natuurlijk om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Maar we ontkomen er bijna niet aan, de hitte in huis. Gebruik een (mobiele) airco. Het is de snelste manier om warmte uit huis te krijgen. Maar er zijn ook groenere en goedkopere manieren om je woning van warmte te ontdoen. Van ons krijg je de beste tips hoe je jezelf en je woning koel houdt.

Isoleer je woning

Wat goed is voor de kou, is ook goed voor de warmte. Je huis isoleren levert dus niet alleen warmte op. Een goede isolatie houdt je woning in de zomer koel. Daarnaast is het een goede, duurzame investering. Je gebruikt minder gas en elektriciteit voor het verwarmen of koelen van je woning.

Hou ramen en deuren gesloten

Als het buiten warmer is dan binnen, dan is het belangrijk dat je ramen en deuren zoveel mogelijk dicht houdt. Dit voorkomt dat de warme lucht naar binnen trekt. Warme lucht stijgt altijd op, daarom is het op de bovenverdieping vaak warmer dan beneden.

Heb je toch warmte binnen gekregen. Zet zodra het minder warm wordt de ramen en deuren tegenover elkaar open. Zet in de vroege ochtend en s’ avonds zo veel mogelijk open. Zo kan de koele lucht naar binnen. Zorg dat je ook s’ nachts de ramen open zet. Je zal het de volgende ochtend merken. Het voelt een stuk fijner aan.

Gebruik je raambekleding op de juiste manier

Gebruik je raambekleding om warmte buiten te houden. De zon warmt niet alleen de lucht op. Ook de muren, vloeren en meubelen in je huis absorberen zonlicht. Ze houden de warmte voor een lange tijd vast. Door gordijnen, jaloezieën en rolluiken overdag dicht te houden wordt het minder snel warm in huis.

Ga voor groen

De natuur kent zo zijn eigen manier hoe om te gaan met hitte. Beplanting speelt hierin een grote rol. Met een boom creëer je je eigen schaduwplek. Beplanting zorgt ervoor dat de muren en bestrating geen warmte kunnen absorberen. Tegels en bestrating rondom het huis houden hitte lang vast.

Beplanting van je tuin ook goed voor een betere, schonere lucht. Hiervan geniet jij dan niet alleen. Je zult zien dat je geregeld bezoek krijgt van verschillende vogels en insecten. Daarnaast is begroeiing ook beter voor de afvoer van regenwater. Dus geen natte voeten door een ondergelopen tuin. Zo zit jij er volgend zomer koel en droog bij.

Zet apparaten uit

Er zijn best veel elektrische apparaten die warm worden tijdens het gebruik. Zet daarom zoveel mogelijk apparaten uit om je huis koel te houden. Denk bijvoorbeeld aan: stofzuiger, haardroger, oven, kookplaat, wasmachine, droger, strijkijzer, vaatwasser, koffiemachine, computer en tv. Dat zijn er toch best veel.

Vermijd uitgebreid koken

Je zult er waarschijnlijk al niet veel zin in hebben. Een uitgebreide maaltijd koken. Met koken warmt je woning het als gauw 4 tot 5 graden op. Sla gerust een keertje over en kies voor een koude maaltijd. Ga voor een makkelijke maaltijd salade of steek de BBQ wat vaker aan.

Bekijk ook eens onze outdoor collectie. Zo geniet je ook buiten van ultiem zitcomfort.

Gebruik de ventilator op de juiste manier

Heb je een ventilator in huis? Grote kans dat je deze op de verkeerde manier gebruikt. Een ventilator doet niets anders dan de lucht in huis verplaatsen. Dus ook de warme lucht. Door de ventilator op een slimme manier te gebruiken blaas je de warmte zo naar buiten.

Zet s’ avonds de ventilator voor een open raam. Zet deze eerst naar buiten gericht. Zo trekt hij de warme lucht aan en voert deze af naar buiten. Draai hem vervolgens om zodat de koele lucht aantrekt. Je blaast nu koele naar binnen.

Wil je het nog een stukje frisser? Plaats dan bevroren koelelementen of waterflessen voor de ventilator. De lucht wordt hierlangs geblazen en daardoor nog koeler. Zo boots je een beetje het systeem van een air-cooler na.

Vermijd te veel fysieke inspanning

Deze tip is dan wel niet voor je woning. Maar toch niet minder belangrijk. Probeer tijdens de warme dagen fysieke inspanning te voorkomen. Door inspanning warmt je lichaam op. Doordat de omgevingstemperatuur ook warm is heb je sneller kans op oververhitting.

Zorg met warme dagen dat jij, je huisgenoten en huisdieren genoeg drinken. Houd ook kwetsbare mensen en ouderen een beetje extra in de gaten. Geef bijvoorbeeld de postbode ook eens een glas water of een lekker ijsje. En plaats ook buiten wat bakjes met water. De dieren in je tuin of op je balkon zullen er erg blij mee zijn.