Eigenschappen van leer

Eigenschappen van leer

Leer is een natuurproduct en wordt gemaakt van dierenhuiden, voornamelijk runderen. Leer is ook een duurzaam en sterk product met veel karakter en is zeer geschikt voor het bekleden van meubels. De huid van een rund wordt op verschillende manier gebruikt en bewerkt, waardoor je verschillende leersoorten krijgt met ieder zijn eigen eigenschappen. We leggen je graag meer uit over de verschillende eigenschappen van leer. 

Verschillende leersoorten en eigenschappen

Leer bestaat grofweg uit drie categorieën: gedekverfd leer, semi-anilineleer en vol-aniline leer. Waar de één meer natuurlijke karaktereigenschappen heeft, is de ander weer gebruiksvriendelijker. Ontdek de verschillende eigenschappen en bepaal voor jezelf wat het beste bij jouw levensstijl en interieur past.

Afgedekt leer

Afgedekt leer (gedekverfd leer) is een door en door geverfd leersoort dat een dekkende, gepigmenteerde toplaag heeft. Hierdoor is het leer zeer gebruiksvriendelijk en zijn vlekken eenvoudig af te nemen met een vochtige doek. Dit leer is dus zeer geschikt voor een gezin met (kleine) kinderen. Tevens geeft de dekkende toplaag extra bescherming tegen invloeden als zonlicht en zal dit leer minder snel verkleuren dan een semi-anilineleer of een vol-aniline leer. Bij ieder leersoort is het wel aan te raden om het leer niet in vol zonlicht te plaatsen. Dit voorkomt extreme verkleuring van het leer en uitdroging. Het nadeel van afdek leer (of juist een voordeel, afhankelijk wat jij mooi vindt) is dat de natuurlijke nerven en oneffenheden minder tot niet zichtbaar zijn en is het vaak voorzien van een kunstmatige print. Daarnaast neemt dit leder minder snel lichaamswarmte op, waardoor het vrij koel aanvoelt. 

Semi-aniline leer

Semi-aniline is vergelijkbaar met afgedekt leer, maar dan soepeler en met een dunnere beschermlaag. Het leer wordt na het verven voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag, hierdoor blijven natuurlijke kenmerken zichtbaar en geeft het tegelijk meer bescherming dan een vol-aniline leer. Omdat de huiden voor semi-anilineleer slechts licht gecorrigeerd zijn, worden hier ook alleen de mooie huiden voor gebruikt. Het leer voelt zacht aan en krijgt door het gebruik ook een mooie patina glas, daarnaast neemt het leer ook sneller lichaamswarmte op dan afgedekt leer. 

Vol-aniline leer

Vol-aniline leer is een geverfd leersoort zonder afdeklaag. Daarom wordt het ook wel een open leersoort genoemd. Vol-aniline leer heeft daarom ook een prachtige natuurlijke uitstraling, met zichtbare natuurlijke kenmerken. Verschillen in structuur en kleur zijn goed zichtbaar, dit geeft het leer ook karakter. Doordat er geen beschermlaag wordt aangebracht voelt het leer ook zacht en warm aan. Het nadeel is dat het gevoeliger is voor invloeden van buitenaf, zoals vlekken en zonlicht. Het leer zal daarom ook sneller verkleuren en uitdrogen, wanneer het in direct zonlicht wordt geplaatst. Vlekken zijn eigenlijk niet te vermijden, dit wordt door velen ook niet als een belemmering gezien. Het geeft het leer een meer geleefd en karakteristiek uiterlijk. Vol-aniline leer kunnen we grofweg opdelen in twee groepen: geschuurd leder en leder afgewerkt met een was en/of olielaag. 

Geschuurd leder

Bij geschuurd leder – bijvoorbeeld Kenia of Nubuk – wordt de toplaag van het leder geschuurd. Hierdoor krijgt het leer een fluweelzachte look en feel. Ook bij dit leder wordt er geen afwerklaag toegepast en is het dus gevoelig voor vlekken en andere invloeden van buitenaf. Het leer heeft een stoer en natuurlijk uiterlijk en voelt zacht en warm aan.

Leder met een was of olielaag

Dit leersoort is een vol-aniline leder dat is afgewerkt met een was of olielaag. Het leder wordt gehandeld met plantaardige oliën om de ondergrond van het leder donkerder van kleur te maken. Daarna wordt er met hete was of olie over het leer gewalst. Dit geeft het leer een unieke look en feel, met een licht matte glans. Dit leer zal na verloop van tijd op sommige plaatsen lichter worden. Ook zie je wat sneller lichte krasjes of beschadigingen die door het gebruik van hitte gecamoufleerd kunnen worden.

Microleder

Microleder is een combinatie van 70% leer en 30% microvezelstof (polyester). De onderlaag bestaat uit gerecycled leer dat is overgebleven van de productie maar niet meer bruikbaar is. De restanten worden gerecycled tot een bruikbaar stuk. Bovenop het leer wordt de microvezelstof aangebracht. Door deze combinatie het is het materiaal erg sterk en geschikt voor intensief woongebruik. Het voordeel is dat het een stuk goedkoper is dan echt leer. Het heeft daarnaast de uitstraling van geschuurd leer, maar is makkelijker in onderhoud omdat je het behandeld als stof. Het nadeel is wel dat het materiaal niet luchtdoorlatend is en dat het op lange termijn minder duurzaam is dan echt leer.

Kunstleer

Kunstleer – ook wel lederlook genoemd of ecoleer – is een kunststof materiaal dat lijkt op leer. De toplaag bestaat uit een kunststof met daaronder een stoffen onderlaag. Kunstleer is een stuk goedkoper dan echt leer en is tegenwoordig zo ver ontwikkeld dat het vaak op het oog niet te onderscheiden is van echt leer. Het materiaal is daarnaast makkelijk in onderhoud. Nadeel is wel dat het materiaal niet ademt en daardoor plakkerig kan aanvoelen, vooral bij warmere temperaturen.

Onderhoud van leder

Leder is een natuurproduct en daarom is het ook belangrijk om het goed te onderhouden. Het is over het algemeen een onderhoudsarm product, maar geen onderhoudsvrij product. Zorgt dat het minimaal 2x per jaar met het juiste onderhoudsproduct wordt gevoed, zodat het leer mooi en soepel blijft. Lees hier meer over onderhoud van leerproducten of ontdek onze All in House premium service.