Alles over pilling

Wat is pilling?

Een effect dat van invloed is op het uiterlijk van meubelstoffen is pilling. De meeste meubelstoffen zullen met verloop van tijd gaan pillen. Dit is een volkomen normale eigenschap van stof en eenvoudig te behandelen. Pilling zijn een soort bolletjes die zichtbaar zijn op de stof. Deze bolletjes zijn opgerolde vezels van de meubelstof zelf, maar ook van een dekentje dat je op de bank ligt, haren, stof en vezels van kleding. Deze losse vezeltjes gaan door een draaiende beweging op de stof samenklitten, hierdoor ontstaan de bolletjes. Het gaat hierbij om uitsluitend overbodige uitstekende vezels van de meubelstof die pillen, het is dus geen slijtage van de stof. Uiteindelijk zal dit verschijnsel verminderen of verdwijnen. Om het te verhelpen kun je gebruik maken van een textiel tondeuse. 

Heeft pilling te maken met de kwaliteit van de stof?

Pilling heeft in principe weinig te maken met de kwaliteit van de stof, maar meer met het soort materiaal waar de stof van is gemaakt. Zo zal wol veel sneller pillen dan een katoenen of synthetische stof. In uitzonderlijke gevallen is het pilling een fabricagefout of heeft het te maken met slijtage. Dit laatste zal pas zichtbaar worden als de bank wat ouder is. In beide gevallen gevallen zijn het vaak geen mooi gevormde bolletjes, maar onregelmatig gevormde pluizen. Wanneer het pillen een uitzonderlijk vorm aanneemt en het verwijderen met een textiel tondeuse geen resultaat geeft, vul dan ons serviceformulier in. Een specialist kan dan bekijken of het gaat om een fabricagefout.

Pilling voorkomen 

Je kunt het niet geheel voorkomen, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het te verminderen.

Een goede luchtvochtigheid

Een lage luchtvochtigheid leidt tot meer pilling, dit zie je vaak in de koude wintermaanden. De lage luchtvochtigheid zorgt voor statische elektriciteit. Hierdoor zullen pluisjes en stof toenemen, wat weer leidt tot extra pilling. Probeer daar de luchtvochtigheid tussen de 50 en 60 procent te houden. Je verbetert de luchtvochtigheid al eenvoudig door waterbakjes aan de kachel te hangen.

Verminder factoren die pilling versterken

Een fijn wollen plaid op de bank en een groot kussen om knus in te nestelen. Het is erg comfortabel, maar niet handig wanneer je pilling wilt verminderen. Door de wrijving en het loslaten van de vezels van een kussen, plaid, maar ook kleding zal het de vorming van pilling versterken. De losse vezels klitten namelijk samen met de losse vezels van jouw meubelstof.

Regelmatig schoonmaken

Reinig jouw stoffen meubel wekelijks om te voorkomen dat stof en vezels zich ophopen. Dit kun je eenvoudig doen met een speciale borstel voor meubelstof op de stofzuiger. Stofzuig de bank of stoel wel op een lage stand om te voorkomen dat je de stof beschadigd. Een andere optie is het gebruiken van een kledingborstel.

Pilling verwijderen

Heb je toch veel last van pilling, dan kun je dit ook verwijderen. Met een elektrische textiel tondeuse haal je eenvoudig pillen van de bank, zonder de bank te beschadigen. Je scheert hierbij als het ware de vezelbolletjes van de stof af.