Onderhoud meubelstoffen

Algemene informatie over meubelstoffen

Natuurlijke & synthetische stof

U kunt in het algemeen stellen dat de prijs van de meubelstof vaak niets zegt over zijn levensduur. De prijs van de meubel- stof staat voor het gewicht, de eventuele finish op de stof en welke basismaterialen er in gebruikt worden. Deze kenmerken bepalen uiteindelijk de prijs van de meubelstof. We kunnen meubelstoffen in hoofdzaak opdelen in 2 groepen.

  • Meubelstoffen gemaakt van natuurlijke vezels.
  • Meubelstoffen gemaakt van synthetische vezels.

Een combinatie van beide (ook wel een “blend” genoemd) is natuurlijk ook mogelijk. Ondanks het feit dat meubelstoffen tegenwoordig aan zeer hoge kwaliteitseisen moeten voldoen, zijn er toch een aantal specifieke verschillen tussen natuurlijke en synthetische vezels.

Natuurlijke materialen

Natuurlijke stoffen zijn gemaakt van materialen uit de natuur. zoals katoen, linnen, wol etc. Een eigenschap van natuurlijke vezels is, dat het ademend vermogen en daarmee de behaaglijkheid van het meubel gegarandeerd is. Hiertegenover staat dat de vlekgevoeligheid hoger en de lichtechtheid meestal minder is dan bij synthetische vezels.

Synthetische materialen

Synthetische materialen zijn vezels die langs kunstmatige weg vervaardigd worden. Voorbeelden hiervan zijn polyester, polyamide (nylon) en acryl. Een belangrijke eigenschap van synthetische vezels is, dat de vezelopbouw gesloten is, d.w.z. een synthetische vezel is massief terwijl een natuurlijke vezel veelal hol is. Dit heeft in het gebruik een aantal typische eigenschappen. Zo zijn de vlekgevoeligheid en lichtechtheid meestal beter dan bij natuurlijke vezels. Aan de andere kant is de opnamecapaciteit van een synthetische vezel geringer en zal dus eerder tot transpiratie kunnen leiden.

Stof soorten & uiterlijk

We kunnen meubelstoffen onderscheiden in verschillende categorieën, deze kunnen we ruwweg in drie groepen indelen:

• Microvezels
• Weefstoffen
• Kunstleder

Microvezels

Microvezels zijn alle stoffen die bestaan uit fijn geweven microvezel-garens. De stof bevat meestal een backing om deze te voorzien van een goede “touch”. Een groot voordeel van een microvezelstof is dat deze gemakkelijk te reinigen is, en dat er vele kleurmogelijkheden zijn. Reiniging moet overigens wel zorgvuldig gedaan worden. Er mag geen reiniging plaatsvinden met behulp van oplosmiddelen, maar alleen met een milde, pH-neutrale zeep. Wanneer andere middelen worden toegepast, kan de backing loslaten of verdwijnen en zal de stof verkleuren. Een type microvezel stof is bijv. Alcantara.

Weefstof & Chenille-weefstof

Een platgeweven stof is aan beide zijden hetzelfde en de ketting en inslag is duidelijk zichtbaar. Bij een velours stof bestaat de bovenzijde van de stof uit doorgesneden lusjes dit is te herkennen aan een zgn. fluwelend effect. Een velours stof zal zich in de praktijk manifesteren met een shading effect, dit is een soort licht-donker effect wat deze stof karakteriseert en geen materiaal gebrek is. Shading ontstaat door het plaatselijk platdrukken van opstaande vezeltjes. Door gebruik van diverse soorten garens, zoals chenillegarens, dik-dun, fantasie en meerkleuren-garens zijn vele variaties weefstoffen mogelijk. Al deze garens hebben hun specifieke producteigenschappen. Wanneer chenillegarens zijn verwerkt in een weefstof geeft dit optisch een mooi vol resultaat met een fijne touch. Deze touch kan na gebruik wel een “zitspiegel” weergeven. Door lichtinval op het meubel kan er ook een shading (vleug) zichtbaar zijn. Dit is een eigenschap die de chenille-weefstof laat leven.

Kunstleder

Bij de productie van kunstleder wordt er een vloeibare substantie aangebracht op een onderdoek. Deze substantie kan bestaan uit PVC of polyurethaan (PU). Bij productie kan hier een print (leder- nerf) op aangebracht worden. Het grootste voordeel van PU is dat deze een natuurlijke touch heeft. Bovendien is dit materiaal minder milieu belastend en niet schadelijk voor de gezondheid, omdat dit product geen schadelijke weekmakers bevat. Kunstleder wordt in veel gevallen gebruikt voor het stofferen van meubelen. Een groot voordeel is dat kunstleder eenvoudig te reinigen is. Lauw water, een zachte doek en een milde, pH-neutrale zeep verwijderen direct na vervuiling het meeste vuil. Gebruik vooral geen reinigingsproducten met oplosmiddelen, hierdoor kan de toplaag van het PU kunstleder beschadigen.

Reiniging

Meubelstof moet zoals elk gebruiksvoorwerp regelmatig gereinigd worden. Laat de vervuiling nooit te erg worden, maar maak regelmatig schoon. Bij reiniging altijd een milde, pH-neutrale zeep gebruiken. Dit voorkomt dat de garens verkleuren. Gebruik bij het stofzuigen niet de harde vloerborstel, maar het speciale meubelmondstuk in combinatie met een lage zuigkracht. Wanneer de vlekken hardnekkig zijn, te allen tijde een professionele reiniger inschakelen.

Invloeden van bijv. spijkerbroek

Een veel gestelde vraag is de invloed van spijkerkleding (Denim) op meubelstof, hierover het volgende. Spijkerkleding is een katoen die gekleurd is met zeer slechte kleurstoffen en een versneld verouderings cq. ontkleuringsproces kunnen inzetten. Deze kleurstof kan op de meubelstof terecht komen en daar afhankelijk van de kleur een soort blauwe waas achterlaten, die niet of zeer slecht te verwijderen is. Spijkerkleding zorgt ook voor een schurende werking waardoor de stof versneld kan slijten. Dit zijn geen klachten die onder de standaard garantie vallen.

Vlekken

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Kies daarom bij aanschaf van een nieuw meubel met stoffenbekleding voor een All in House behandeling. Onze All in House behandeling vormt een onzichtbaar schild, dat zich om en in iedere afzonderlijke vezel hecht. Het voordeel hiervan is, dat substanties op basis van oliewater en vet -alles wat je kunt eten of drinken- geen vlek meer kan veroorzaken.

Pilling

Een ander effect dat van invloed is op het uiterlijk van meubelstoffen is het zogenaamde pillingeffect. Men dient er altijd rekening mee te houden, dat door het gebruik de stof altijd ruw kan worden en er pilling kan ontstaan. Losse vezeltjes gaan door draaiende bewegingen op de stof ‘klitten’. Pilling kan ontstaan door bijvoorbeeld jeans of intensief stofzuigen. Dit verschijnsel verdwijnt op den duur. Met een pluizenkam of en textieltondeuse, die bij de drogist verkrijgbaar zijn, kunt u het verhelpen. Het zijn overigens uitsluitend de overbodige, uitstekende vezeltjes die “pillen”. De stof zelf heeft hier niets onder te lijden.

Plooivorming

Bij  alle  stoffen  en  ledersoorten  is  het  normaal  dat  door  het  gebruik  plooivorming  ontstaat.  De  mate  van  plooivorming  wordt bepaald door de onderstoffering cq. vulling, de verwerkte stof-/lederkwaliteit en de intensiteit van het gebruik. Plooivorming is onontkoombaar en inherent aan een zitmeubel. Men noemt dit derhalve een productgebonden eigenschap.

Shading

Dit ontstaat door de inwerking van licht en schaduw èn de verschillende ligrichtingen van vezels bij stoffen. De zogenaamde vleug. Dit is een eigenschap van bepaalde stoffen en is dan ook geen kwaliteitsgebrek.

Verkleuring & Lichtechtheid

Lichtechtheid wordt als een belangrijke test bij meubelstoffen gezien. Elke stof die onder invloed van zonlicht staat, kan op den duur verbleken. Uit testen is gebleken dat dit zelfs kan ontstaan door langdurige blootstelling aan halogeen- verlichting. Zorg dat het meubel niet te dicht bij de verwarming staat. Te veel warmte kan de kwaliteit van stof, leder en/of schuim zeer nadelig beïnvloeden.

Zitspiegel

Een zitspiegel ontstaat onder invloed van druk, warmte en vocht en kan hierdoor in de vezels van de bekledingsstof druk- plekken veroorzaken. Door de stof licht te benevelen met lauw water (plantenspuit), vervolgens met een kledingborstel licht op te borstelen, kunnen de vezels weer opgericht worden.

Losse rug- en zitkussens

Bij losse rug- en zitkussens is het belangrijk na gebruik deze op te kloppen en op de juiste plaats terug te zetten. Door  regelmatig van zitplaats te wisselen en/of de kussens onderling te wisselen, voorkomt men onregelmatige slijtage.

Tips voor meubelstof

  • Plaats uw meubel bij voorkeur niet in rechtstreeks zonlicht, dit voorkomt verkleuring.
  • Plaats uw meubel niet tegen een warmte bron zoals een kachel of radiator, dit voorkomt uitdroging cq. schroeischade.
  • Zuig uw meubel wekelijks uit met een zogenaamd meubelmondstuk (kleine zanddeeltjes zorgen voor een schurende werking waardoor de stof versneld zal slijten).
  • Indien het meubel is voorzien van losse kussens, klop deze dan regelmatig op. Zo blijft de vorm beter behouden.