Keukentrends 2022

De keuken van nu is het kloppende hart van het huis

Tegenwoordig wordt in de keuken niet alleen gekookt, er wordt samen gelachen, gehuild, er worden pleisters geplakt, taart gesneden, afgewassen en samen gegeten. Een keuken wordt niet meer gekozen omdat deze mooi bij de inrichting past – nee, een keuken anno nu is een echte blikvanger in je woning, moet praktisch zijn, over de nieuwste snufjes beschikken en over zeven jaar moet de keuken nog voelen alsof je hem gisteren hebt gekocht.
De keuken van nu loopt naadloos over in de woon- en eetkamer waardoor koken, eten en genieten ongedwongen samen komen. De nieuwste trend is om de keuken zelf naar het midden van het huis te verplaatsen zodat alle leefruimtes met elkaar worden verbonden en de keuken letterlijk het kloppende hart en centrale middelpunt van je woning vormt.


“Een keuken anno nu is een echte blikvanger in je woning”


De kraan die echt alles kan

De kraan waar je direct kokend water uit kunt halen kennen wij ondertussen allemaal. Marktleider Quooker heeft hier nog een extra dimensie aan toegevoegd. De 5-in-1 kraan van Quooker levert naast kokend ook warm, koud, bruisend en gefilterd water. Zo heb je met een druk op de knop het water dat je op dat moment nodig hebt. En dat allemaal in 1-en-dezelfde kraan, die in verschillende stijlen en finishes zoals chroom, roestvrij staal, zwart, messing of zelf goud leverbaar is.

Easy comfort

Slimme keukenapparatuur maakt koken tegenwoordig ook nog eens een stuk makkelijker. Zo worden comfort en duurzaamheid gecombineerd met energiezuinige en slimme keukenapparatuur die met een app bediend kan worden. Denk bijvoorbeeld aan slimme koelkasten waar je op afstand de inhoud van je koelkast kunt bekijken en waar je meldingen over de verschillende houdbaarheidsdata ontvangt, zelfdenkende ovens die door de camera registreren wat je aan het maken bent en automatisch voor jou het juiste kookprogramma en temperatuur bepalen en geavanceerde vaatwassers op werkhoogte.

Van gas naar inductie

De inductie kookplaat wordt steeds populairder in de keuken. Naast dat deze kookplaten energiezuiniger zijn, zijn deze kookplaten ook veiliger dan gaskookplaten.
Een inductie kookplaat verhit alleen de pan en de kookplaat zelf wordt niet warm. Alle energie wordt gebruikt om de kookpannen te verwarmen, waardoor weinig energie verloren gaat en de pannen sneller warm worden dan bij keramische kookplaten of gaskookplaten. Als je dan al voor een strakke kookplaat kiest, wil je eigenlijk ook geen lelijke grote afzuigkap meer in je
keuken hebben, waar je steeds tegenaan kijkt of in het ergste geval ook nog je hoofd tegenaan stoot. De nieuwe ‘downdraft’ modellen, afzuigkappen die geïntegreerd zijn in de kookplaat of achter de kookplaat worden geplaatst en na gebruik verzinken in het aanrechtblad, maken je keuken helemaal compleet. Bijkomend voordeel van een downdraft afzuigkap is dat kookluchtjes, vet en vocht
gelijk worden afgevoerd en zich niet door je huis kunnen verspreiden.

“Hoe trots wij ook zijn op onze keukens, alleen jij maakt ’m super!”

Leef je uit met kleur

Jarenlang stond de witte greeploze keuken op nummer 1. Ondertussen zijn zwarte keukens niet meer weg te denken en maakt ook de keuken in betonlook steeds meer haar opmars. Combinaties van verschillende texturen en materialen zijn populair. Zo geeft een dun werkblad met marmertekening en messing accenten de keuken direct een vleugje glamour. Deze materialen zijn niet alleen terug te vinden in kranen, spoelbakken en grepen, maar ook in keukenkasten en fronten.

Het verlengstuk van de keuken

Met een open keukenindeling doemt zich echter ook een probleem op. De keuken is een fantastisch meubelstuk geworden waar geen plaats meer is voor losse keukenspullen en apparaten.
Door een bijkeuken te plaatsen in je woning hou je overzicht in je keuken en voorkom je overvolle keukenkastjes met kookgerei en voorraden die je niet dagelijks nodig hebt. Meestal heeft de bijkeuken een andere functie zoals wasruimte, voorraadkast of werkruimte. Hierdoor moet op een redelijk klein oppervlak een functioneel en ergonomisch ontwerp met slimme oplossingen
worden toegepast. Je kunt hier natuurlijk allerlei opbergmeubels die niet bij elkaar passen plaatsen. Superkeukens biedt hier veel
slimme oplossingen voor. Hier wordt maatwerk geboden zodat je bijkeuken het verlengstuk van je keuken wordt.