Ode aan het ribfluweel

Ode aan ribfluweelZo lang als ik mij herinner, zie ik al ribfluweel (ook wel corduroy of ribcord genoemd) om mij heen. Rond 1900 werd deze stof Manchester genoemd. Het werd toen voornamelijk gebruikt voor werkbroeken en werkmanskleding, omdat de stof zo soepel en stevig is. De stof wordt geweven met in de lengterichting zachte ribbels met een vleug. Een heerlijke stof om aan te raken en tegenaan te leunen. In de jaren zeventig veranderde de naam in ‘corduroy’ en zag je ribfluweel veelvuldig in het interieur verschijnen.

De geschiedenis van ribfluweel

Ribfluweel is een stof met zachte ribbels in de lengte en wordt voor zowel kleding als meubels gebruikt. Ribstof werd voor het eerst gebruikt in de 19e eeuw voor werkkleding, toen was de stof van katoen en ook een stuk stugger. Men noemde het manchester. Tegenwoordig wordt de ribstof van een mix van stoffen gemaakt, waarbij voornamelijk polyester wordt gebruikt. Het is daardoor ook rekbaarder en het voelt zachter aan. In de jaren ’70 werd de stof pas echt populair, toen veranderde de naam naar ‘corduroy’.  Het is tijdje van weggeweest, maar sinds een paar jaar is het weer helemaal in! Niet alleen in kleding, maar vooral ook veel in het interieur.

Ribfluweel in het interieur

Inmiddels is ribfluweel of ribstof weer helemaal terug in het interieur. De stof is ideaal voor zitmeubels, omdat het een sterke en slijtvaste stof is. Dit komt omdat de meeste ribfluweel stoffen synthetisch zijn. Tegelijkertijd voelt ribfluweel fijn en zacht aan en als je hier overheen strijkt ontstaat er een lichte vleug. Ribfluweel geeft een gevoel van gezelligheid, nostalgie en heeft een vintage look. Hierdoor past het goed in verschillende woonstijlen. Een landelijke bank met ribfluweel heeft vaak ronde vormen en veel rug- en sierkussens. Wanneer de bank strakkere lijnen heeft in combinatie met grote losse rug- en zitkussens en een brede rib, dan past de bank perfect in een stoer of industrieel interieur.

Ribfluweel bankRibfluweel detailRibfluweel loungebank

Een ‘brede rib’ oogt stoer en past bijvoorbeeld in een industriële en stoere woonstijl.
Een smalle ‘babyrib’ oogt subtiel en voelt goed in een romantische of klassieke woonstijl
De ‘gewone rib’ oogt lekker in een basic of landelijke woonstijl.

Het heerlijke van ribstoffen is, dat ze er in vele maten, diktes, breedte en kleuren verkrijgbaar zijn. Ze worden verwerkt in gordijnen, bankstellen, stoelen, fauteuils, poefen, kussens en ga zo maar door. Fijn dat deze stof een blijvertje is. Het ziet er lekker degelijk en stoer uit, echt ‘back to basic’ en dat past weer goed in deze tijd!