Fluweel, velvet of velours?

Velvet, fluweel of velours blog

Fluweel, ook wel velvet of velours genoemd, is een blijvende woontrend. We zien het overal in terug: banken, fauteuil, stoelen, woonaccessoires en gordijnen. Vroeger was het een zeldzame en kostbare stof, het symboliseerde welvaart en macht. Daarom droegen vooral rijkere mensen dit materiaal. Door de huidige fabricagemethoden is fluweel nu verkrijgbaar voor iedereen. Het geeft een luxe uitstraling aan je interieur, heeft een zachte look and feel en is toe te passen in verschillende woonstijlen. Maar wat is nou het verschil tussen fluweel, velvet en velours?

Wat is het verschil tussen fluweel, velvet en velours?

Er is geen verschil, ook al wordt dit op het internet anders beweerd. Er zijn slechts verschillende uitvoeringen van fluweel. De verschillende benamingen zijn slechts vertalingen naar het Frans en Engels: 

Velours is de Franse vertaling voor fluweel
Velvet is de Engelse vertaling voor fluweel

Wat is fluweel?

Fluweel is een geweven stof. Er worden kleine lusjes geweven van zijde of katoen, waardoor er een glanzende stof ontstaat van korte opstaande pluizige polen. Ook is er een tweede variant waarbij deze lusjes worden doorgesneden, getrokken of geruwd. De haartjes komen hierdoor overeind. Wanneer het haardek één bepaalde kant op ligt. Dit ontstaat wanneer je met je hand over de stof strijkt. er ontstaan dan donkere en lichte vleugen. Wanneer je tegen de vleug in strijkt (de open kant) dan wordt de stof donkerder en wanneer je met de vleug mee gaat wordt het licht, de haren liggen dan plat. Vroeger was fluweel een zeldzame en kostbare stof, omdat het van zijde werd gemaakt. Tegenwoordig maken we het voornamelijk van katoen en in sommige gevallen ook van synthetische stoffen.

Fauteuil Aurelia Green velvet / gold Green Velvet 100% Polyester/Stainless Steel, uit de Fauteuils collectie - Fauteuils - Löwik Wonen & Slapen Vriezenveen
Beau eetkamerstoel oudroze old pink   Feelings Lowik Meubelen
Fauteuil Perla Stone Velvet  Fabric: Quartz Stone 100% Polyester, uit de Stoelen collectie - Fauteuils - Löwik Wonen & Slapen Vriezenveen

Aurelia fauteuil van Richmond – in diverse kleuren

Beau eetkamerstoel van Feelings – in diverse kleuren

Perla fauteuil van Richmond – in diverse kleuren

Fluweel in het interieur

Fluweel is hele fijne, zachte stof met een luxe uitstraling en een lichte glans. Het heeft dus een hele aangename touch en heeft tevens een warme uitstraling. Een fluwelen bank, fauteuil of stoel kan terecht in vele interieurs. Zo heb je hele moderne modellen met een strakke vormgeving, een meer klassiek model met een gecapitonneerde rug, maar ook ruime stoere banken met losse zit- en rugkussens. Fluwelen elementen in het interieur geven een luxe uitstraling. Bijvoorbeeld door een mooi groot vloerkleed in de zithoek te leggen of door fluwelen eetkamerstoelen bij de eethoek te plaatsen. Ben jij toe aan een beetje extra luxe in jouw interieur? Bij Löwik kun je terecht voor een ruim assortiment fluwelen zitmeubels en accessoires van merken als Richmond en Feelings

Zo combineer je velours met andere materialen!

Voor een chique uitstraling combineer je fluweel met goud, messing en zilveren elementen of details. Hou het wel eenvoudig en stijlvol. Zie je liever een stoere uitvoering, combineer het dan met metaal (met zwarte coat of onbewerkt), grof afgewerkt hout en beton. Combineer dit met kooldraadlampen of filament lampen voor een stoer maar toch sfeervol geheel. Ga je voor een klassiek of klassiek-moderne look? Denk dan aan een bank met gecapitonneerde rug of een ruime hoekbank in een lichte champagnekleur. Combineer dit met een licht eiken vloer in visgraat patroon, moderne ruime kasten in combinatie met antieke en klassieke elementen. 

Fluwelen hoekbank blog feelings

Wil jij graag een luxe uitstraling creëren in jouw interieur met fluweel, velvet of velours, maar weet je niet zo goed hoe?
Onze interieuradviseurs helpen je hier graag mee!